Juuli on triibikute kuu

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass Ringo Valga loomade varjupaigas
Kass Ringo Valga loomade varjupaigas Foto: Andres Tamm

Varjupaikade MTÜ korraldab kampaania "Juulikuu on triibuline", mis tähendab, et iga sel kuul adopteeritud triibulise kassiga käib kaasas tasuta transpordiboks. Pakkumine kehtib ka Valga varjupaigas.

«Triibulisi on praegu vähemalt 12,» rääkis varjupaiga juhataja Helle Raja olukorrast. "Kõik kassid on saanud parasiiditõrje, kiibi, on vaktsineeritud ning steriliseeritud-kastreeritud. Näiteks Valga loomade varjupaigas ootavad uusi kodusid kenad triibulised täiskasvanud kassid: isased Ants ja Ringo ning emased Itti, Lilli, Tibu, Nurri, Täki, Mirri ja Murka."

Kassi loovutustasu on 25 eurot, mis ongi tavapärane, ent kampaania käigus saab selle eest veel transpordikasti. Kingituseks, nii-öelda kass koos kastiga. Raja toonitas, et kasti saab kaasa siiski koos täiskasvanud kassiga. "Muidugi, triibulisi kassilapsi on ka, aga kampaanias osalevad vaid täiskasvanud kassid, kelle kojusaamine on alati raskem."

Mõte tekkis juba hulk aega tagasi. "Kuna musta kassi kampaania oli päris edukas, siis arutasime, et võiks tekitada veel ühe toreda kampaania. On ju lisaks mustadele ja mustvalgetele ka triibulised rohkem levinud ja neid on keerulisem koju saada. Paraku lihtsamini leiavad omale peremehe punakat ja valget karva kassid."

Raja sõnul aitab triibikukampaania juhtida tähelepanu sellele, et ka triibuline kass on sõbralik, hea ja tore. Liiatigi on triibuliste valik päris suur, lisaks hallitriibulistele on ka punasetriibulisi ja ka muid varjundeid.

Transpordikast on puhas boonus. "Sageli inimestel ei ole kasti ja nad peavad selle lisaks ostma, kui meie juurest looma ära viivad. Selle keskmine maksumus poes on samuti 25 eurot." Varjupaiga juhataja sõnul on see asendamatu, kui on vaja loomaga kas või arsti juurde minna ja näiteks temal on see kodus kasutusel – kassi pesana.

"See on selles mõttes hea, et siis ta koduneb ja võtab kasti paremini omaks ega ole nii suures stressis, kui vaja teda sellega transportida." Pealegi, kassidele meeldib magada karbis ja kastis. Turvatunde pärast.

Helle Raja märkis, et kevad oli varjupaigas rahulik – ei olnud nii arvukalt sissetulevaid loomi kui eelmisel aastal. "Kuid nüüd, juuni lõpus ja juuli alguses, hakkab juba tunda andma, et ilmuvad kassiemad koos väikeste poegadega ja tiined loomad, ning inimesed paluvad abi. Nii et on küll kassipoegade hooaeg alanud, kahjuks. See aasta küll hiljem, aga ei jäänud tulemata."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles