Riik toetab jäätmekäitluse projekte enam kui 900 000 euroga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlikud jäätmed nagu näiteks värvid, liimid, lahustid, ravimid, pestitsiidid happped jm.
Ohtlikud jäätmed nagu näiteks värvid, liimid, lahustid, ravimid, pestitsiidid happped jm. Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) nõukogu otsustas keskkonnaprogrammi selle aasta taotlusvoorust rahastada 75 jäätmekäitluse projekti kogusummas 936 090 eurot.

Toetatud projektidest 19 on seotud maastikupilti kahjustava ehitise lammutamisega, 47 ohtlike jäätmete käitlemisega ja 9 tavajäätmete käitlemisega.

Suurim toetusesaaja 7 projektiga on MTÜ Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskus, kelle toetatud projektide kogusumma on 219 296 eurot.

Toetust saab ka AS Epler & Lorenz, kes võtab esmakordselt Eestis kasutusele uudse tehnoloogia, et suurendada lahustijäätmete taaskasutusse võtmist. Selleks said nad keskkonnaprogrammist toetust 43 255 eurot. „Projekti raames soetame destillaatori, mille abil eraldame lahustijäätmetest lisaained. Pärast puhastamist on võimalik lahusteid taaskasutada mööbli-, trüki- ja keemiatööstuses seadmete puhastamiseks“, tutvustab planeeritavaid tegevusi AS Epler & Lorenzi juhatuse liige Janis Lorenz. „Väheneb ohtlike ainete hulk igapäevases ringluses, kuna lahusteid tarbivad ettevõtted saavad uute asemel osta puhastatud lahusteid ja neid taaskasutada.“

Maakondade lõikes läheb kõige suurem toetussumma ehk 85 745 eurot Harjumaale, kus on ka kõige enam rahastatud projekte – 11. Projektide arvuga  järgnevad Pärnumaa (8), Võrumaa (8), Tartumaa (7), Järvamaa (7), Ida-Virumaa (6), Lääne-Virumaa (6), Saaremaa (6), Jõgevamaa (6), Raplamaa (5), Põlvamaa (2), Viljandimaa (1) ja Valgamaa (1).Ohtlike jäätmete käitlemiseks eraldas KIK Valgamaa Omavalitsuste Liidule 14 850 eurot.

Üks rahastatud projekt on üle-eestiline. Kõik rahastuse saanud keskkonnaprogrammi jäätmekäitluse projektid leiab KIKi kodulehelt .

Jäätmekäitluse programmi eesmärk on ohtlike jäätmete kogumissüsteemi, jäätmete liigitikogumise ja taaskasutuse taristu arendamine ning jäätmetest põhjustatud keskkonna saastamise vältimine ja vähendamine. Samuti vähendada lagunenud ja kasutusest väljalangenud põllumajandus-, tööstus- või militaarehitistest põhjustatud keskkonnariske või negatiivset mõju keskkonnale, maastikule ja inimese tervisele.

Keskkonnaprogrammist toetatakse projekte kümnes valdkonnas: veemajandus, jäätmekäitlus, keskkonnakorraldus, looduskaitse, metsandus, kalandus, maapõu, atmosfääriõhu kaitse, merekeskkond ja keskkonnateadlikkus. Järgmine keskkonnaprogrammi taotlusvoor avatakse eeldatavasti 2017. aasta alguses.

KIK rahastab erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kuueteistkümne aastaga on riik KIKi kaudu toetanud ligi 19 tuhandet keskkonnaprojekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles