Juhtkiri: Tagantjärele tarkus ei aita

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viimasel ajal on jätkuvalt kahjuks kõneteemaks terrorirünnakud ja sellega seoses julgeolek. Traagilised sündmused näitavad ära riikide julgeoleku nõrgad kohad ning panevad põhjendatult kõiki muretsema ning mõtlema sellest, kui haavatav on inimkond. Prantsusmaal Nice’is põrutas riigis elav Tuneesia kodanik veoautoga pidutseva rahva sekka ja tappis 84 inimest, lisaks on palju vigastatuid, nende seas ka eestlasi.

Peagi vahetusid need uudised Türgis toimuva vastu, kus verise riigipöördekatse tulemusena hukkus vähemalt 265 inimest. Võimuhaaramise katse küll ebaõnnestus. Nice’is juhtunu on tembeldatud terrorismirünnakuks, kuid samas on palju räägitud ka juhtunu põhjustanud mehe vaimsetest probleemidest. Vaimse tervise probleemid on tulnud ilmsiks ka teiste viimasel ajal juhtunud katastroofide tagant.

Näiteks märtsis 2015 kukkus Prantsusmaa lõunaosas alla Germanwingsi lennuk, kõik pardalolnud hukkusid. Lennukatastroofi sooritas tahtlikult lennuki kaaspiloot Andreas Lubitz, kes eelnevalt oli olnud ravil enesetapumõtete pärast ning tunnistatud arstide poolt kõlbmatuks lennukit juhtima. Lubitz ei edastanud seda infot oma tööandjale ning jätkas pilooditööd. Katastroof juhtus muide Nice’ist 100 kilomeetrit loodes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles