Politsei pidas kinni omastamises kahtlustatava raamatupidaja

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei. Foto on illustreeriv
Politsei. Foto on illustreeriv Foto: Elmo Riig / Sakala

Esmaspäeval pidasid keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo uurijad kinni 52aastase naise, raamatupidaja, keda on alust kahtlustada üle miljoni euro omastamises oma klientidelt. Uute kuritegude ärahoidmiseks taotles prokuratuur täna hommikul naise vahistamist eeluurimise ajaks, mille kohus ka rahuldas.

Kriminaalasja uurimise käigus seni kogutud info annab alust arvata, et kahtlustatav on aastate jooksul põhjustanud kahju mitmekümnele ettevõttele ning summa, mille naine enda arvele kandis ulatub 1,3 miljoni euroni. Pangaväljavõtetelt ilmneb, et enamus omastatud rahast on kuriteos kahtlustatav kulutanud hasartmängudele ning igapäevastele väljaminekutele.

Majanduskuritegude büroo menetlustalituse juhi Ülav Kalfi sõnul kasutas naine ära oma klientide heausklikkust. „Raamatupidaja tegi pika aja vältel talle oma rahaasjad usaldanud ettevõtete pangakontodelt ülekandeid maksu- ja tolliametile, aga märkis ülekandesse tema endaga seotud ettevõtte viitenumbri. Nii jõudis raha hoopis selle ettevõtte ettemaksukontole ja sealt edasi raamatupidaja isiklikule pangakontole,“ selgitas Kalf.

Rahalisi toiminguid, mis on seotud maksuarvestusega hallatakse maksu- ja tolliameti arvestussüsteemis oleval ettemaksukontol. Igal isikul on kohustuste täitmiseks üks ettemaksukonto, millel on unikaalne viitenumber. "Soovitame ettevõtte juhtidel ikkagi aeg-ajalt kontrollida, mis nende pangakontodel toimub, eriti kui nad on rahaasjad kolmanda isiku hoolde usaldanud,“ lisas MTA kontrolliosakonna juhataja asetäitja Eilike Pruul.  

Kuna kohtueelne uurimine on veel algusjärgus, ei ole hetkel võimalik detailsemat infot jagada, teatab politsei- ja piirivalveamet. Uurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei ning seda juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles