Ligi pooled testimisele saadetud kaupadest osutusid ohtlikuks

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlik mänguasi
Ohtlik mänguasi Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet on tänavu esimeses pooles testinud kokku 24 mänguasja ja nahktoodet, millest ligi pooled osutusid ohtlikuks ja eemaldati müügilt.

Testitud toodete seas oli kokku 18 mänguasja, millest ohtlikuks osutus seitse. Testiti väikeste osade eraldumist alla 3-aastastele lastele mõeldud mänguasjades ning ftalaatide sisaldust plastikmänguasjades.

Nelja müügil olnud mänguasja ftalaadisisaldus ületas lubatud piirväärtust enam kui 200 korda. Liigselt ftalaati sisaldasid kalakujuline mänguasi, mis võeti testimiseks Tartust Akela Kaup OÜ kauplusest «Tuhat vajalikku asja» (aadressil Soola 10) ning nukk Brai Zillaz, mis oli müügil Haapsalus Sells OÜ kaupluses «Bullerbi lastekaubad» (Tallinna mnt 1). Samuti sisaldas liiga palju ftalaati nukk Fashoin Frozen, mis võeti testimiseks Lindhard OÜ Jõgeval asuvast samanimelisest kauplusest (Suur nt 5) ja vannimänguasi pardipere, mis oli müügil Valgas FIE Lelja Demenšina kaupluses (Vabaduse 34). Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks. Kehtivate nõuete järgi ei tohi nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ületada 0,1 protsenti plastseks tehtud materjali massist. Oma olemuselt on ftalaadid inimorganismile pikaajalise mürgise toimega, põhjustades näiteks hormoontalituse häireid.

Kolm Aseris, Tartus ja Tallinnas müügil olnud mänguasja osutusid ohtlikuks seetõttu, et testimiste käigus eraldusid neist väikesed osad, mis võivad hingamisteedesse sattudes põhjustada väikelapse lämbumist. Sellised mänguasjad on Tartu Kaubamajas müügil olnud puidust pusleklotsid Discovery Cubes, mille maaletoojaks oli Kaubamaja AS ja kõristite komplekt, mis oli müügil Ida-Virumaal Aseris Viplend OÜ kaupluses (Tehase 23), kes oli ühtlasi ka maaletooja. Tükke eraldus ka puidust klotsiringilt, mis võeti testimiseks Tallinnas Järve Selverist (Pärnu mnt 238). Klotsiringi maaletooja oli Karupoeg Puhh OÜ.

Nahktoodete puhul testiti kroom VI sisaldust. Kuuest testitud nahast kinnastest ja jalanõudest osutus ohtlikuks kolm. Kroom VI võib inimese nahaga kokku puutudes kutsuda tundlikel inimestel esile allergilisi reaktsioone. Testimistulemuste kohaselt ületas eelpool nimetatud toodetes kroom (VI) sisaldus lubatud kontsentratsiooni (3mg/kg). Piinormi ületanud tooted olid müügil kauplustes Türil, Pärnus ja Põlvas. Türil asuvas Biorona OÜ kaupluses «Italyna king» (Viljandi 10/12) osutusid ohtlikuks naiste kingad Enplus, mille maaletoojaks oli OÜ Dzinna. Pärnus leiti ohtlikuks osutunud laste kingad Boshimao Aspent OÜ kauplusest (Pärnu mnt 131), mille maaletoojaks oli samuti OÜ Dzinna. Põlvas FIE Aive Kiik kauplusest (Kesk tn 3) ostusid ohtlikuks naiste nahkkindad Moda Gloves.

Kõikide nimetatud ettevõtjate suhtes alustati haldusmenetlus. Ettevõtted on tooted tarbijakaitseameti menetluste tulemusena turult eemaldanud ja tagasi kutsunud. Lisaks teavitas tarbijakaitseamet ohtlike toodete leidudest ka teisi Euroopa Liidu riike läbi kiirteabevahetussüsteemi RAPEX. Süsteem loodi 2004. aastal selleks, et kiirelt infot vahetada liikmesriikide ja komisjoni vahel tarbijate tervist ja ohutust tõsiselt ohustavate tarbekaupade suhtes võetud ennetavate ja piiravate meetmete kohta.

Lisamaterjalid:

·         fotod ohtlikest toodetest;

·         läbi RAPEX süsteemi teavitatud ohtlike toodete nimistu;

·         mänguasjade ohutuse teemaline veebirubriik;

·         ohutuse teemaline veebirubriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles