Välk purustas Valgas kasepuu pilbasteks

Liisi Ploom
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike lõi Valgas puu pilbasteks.
Äike lõi Valgas puu pilbasteks. Foto: Paul Poderat/ Valgamaalane

Möödunud ööl räsis Valgamaad tugev äikesetorm ning ilmateenistus on andnud esimese taseme tormihoiatuse nüüd juba kuuele maakonnale. 

Valga linnas Metsa tänaval asuva kalmistu nurgal seisnud kasepuule jäi aga möödunud öö viimaseks. Esmaspäeva lõuna paiku avanes surnuaial üsna trööstitu vaatepilt: puu oli justkui plahvatanud ning oksad ja pilpad lebasid haudadel mitmekümne meetri kaugusel.

Riigi ilmateenistus on andnud esimese taseme tormihoiatuse kuuele maakonnale: Valga, Võru, Põlva, Tartu, Jõgeva ja Viljandi maakonnale. Esimese taseme hoiatus tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik ning tuleks arvesta sellega, kas ja kui palju on inimese tegevus sellest mõjutatud. Seega peaksid inimesed jälgima edasist ilmaprognoosi.

Valgamaalane tegi hommikul üleskutse lugejatele, et nad jagaksid meiega oma muljeid möödunud ööst. Laekunud info põhjal saab kinnitada, et torm möllas nii Pukas, Valgas, Tõrvas, Linnakülas kui ka mujal maakonnas ning seetõttu jäi öö paljudele lühikeseks, sest maru tõttu oli magamine häiritud ning uneaega jäi napiks. Seevastu Holdres polnudki äikesetorm nii tugev, kui esmapilgul arvata võis.

Päästeteenistuse pressiesindaja Mari Rebase andmetel varajaste hommikutundideni Valgamaad räsinud äikesetorm päästeteenistusele lisaväljakutseid ei toonud.

Sarnaseid juhtumeid mujalgi maakonnas

Lisaks saadetud lugejafotodele jagas Tiina Jakobson lahkelt mälestust aastast 2014. 

"20. detsembril oli Sangaste Lossikülas juhtum, kus äike lõi puusse. Antud puust lähima majani oli lööklaine, mis purustas selle maja viis akent- kaks keldri- ja kaks alumise korruse akent," seisis Jakobsoni kirjelduses. Naise sõnul värises kahekorruselise maja korteri põrand ja lisaks sellele oli kuulda kõva mürinat. "Aga kohe ei saanud ju arugi, mis toimub. Oli päevane aeg ja läksime välja vaatama, mis toimub," täpsustas Jakokson. Pikselöögi tagajärjel oli maapinnal puust majani märgata süsimusta 20 kuni 25 sentimeetri laiust triipu, mis aga uue lume peale sadades hommikuks kadunud oli.

Pikselöögi saanud puu on aga siiani alles. "Aga puul on koorepuudusest tingitud pikk joon näha siiani," sõnas Jakobson ja lisas, et kahju, et turistid ei tea, mis põhjusel see joon on, kuigi seda vaadatakse puu omapära tõttu tihti.

Tabamusesaanud puu asub Sangaste lossi sissesõidul olevast parklast mõni meeter lossi poole, paremal pool üle kraavi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles