Valgas esines mainekas organist USAst

, Valga Jaani kiriku organist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James David Christie
James David Christie Foto: Jüri Goltsov

Pühapäeval esines Valga Jaani kirikus ajaloolisel orelil mainekas organist James David Christie USAst. Teda peetakse Põhja-Ameerika parimaks. Valga orel sai järjekordselt väga kõrge hinnangu.

Christie nimetas Valga Ladegasti oreli üheks parimateks oreliteks, kus ta oli saanud mängida. Mainekas USA organist ütles, et kui taoline orel asuks tema kodumaal, oleks seda nimetatud rahvuslikuks aardeks. Christie näol on tegemist inimesega, kes on laialt tuntud mujal maailmas.

James David Christie on pälvinud rahvusvahelise tunnustuse kui oma põlvkonna üks silmapaistvamaid organiste. Ta on esinenud kõikjal maailmas nii sümfooniaorkestrite kui ka sooloartistina. 1979. aastal võitis Christie esimese ameeriklasena Brugge rahvusvahelise orelikonkursi. 1978. aastast alates on orelikunstnik tegutsenud Bostoni sümfooniaorkestri organistina. Panuse eest Bostoni muusikaellu on temale antud audoktori kraad ning Alumni preemia.

Christie on osalenud paljude rahvusvaheliste orelikonkursside žüriides ning saanud oma sooloplaatide eest mitmeid preemiaid. Organist on esinenud paljudes kohtades üle maailma.

Valgas esines Christie ulatusliku programmiga. Kavas olid Johann Sebastian Bach, Hermann Ernst Koch, Johanna Senfter, Karl Hasse, Ethel Smuth, Rudolf Lassel ning Jean Langlais.

Kontsert toimus Valga Jaani kirikus 30. Tallinna rahvusvahelise orelifestivali raames. Christie

esines Valga orelil juba teist korda. Friedrich Ladegasti ehitatud Valga Jaani kiriku orel kuulub õigustatult kogu Euroopa orelite paremikku. On igati positiivne ja meeldiv, kui Valga Friedrich Ladegasti poolt valmistatud orelil saavad esineda nii tuntud organistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles