Lasteaedade toidupäev kallineb

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodetavasti ühelgi lapsel supp toidupäeva kallinemise tõttu söömata ei jää.
Loodetavasti ühelgi lapsel supp toidupäeva kallinemise tõttu söömata ei jää. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga linna lasteaedade toitlustusteenuse osutamise leping lõppeb 31. augustil, mistõttu kuulutas linnavalitsus toitlustaja leidmiseks välja uue hanke. Selle võitis lasteaedade senine toitlustaja OÜ Culina, kellega sõlmiti teenuse ostmiseks leping järgnevaks viieks aastaks, andis teada Valga linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Hele Heletäht.

Uue hanke tulemusi tutvustati Valga lasteaedade Buratino, Walko, Kaseke ja Pääsuke hoolekogude liikmete ühiskoosolekul, kus osales lisaks linnavalitsuse esindajatele ka OÜ Culina juhataja Liidia Murumägi. Toitlustaja selgitas toiduhinna kallinemise põhjusi vajadusega vahetada välja lasteaia köögis amortiseerunud köögiseadmed ning tõsta personali töötasu. Hoolekogude liikmed suhtusid hinnatõusu mõistvalt.

Selle aasta 1. septembrist on toidupäeva maksumus lasteaedade aiarühmades 3.20 eurot, millest lapsevanem maksab 2.25 eurot ja linn hüvitab 0.95 eurot. Lasteaedade sõimerühmades on eelpool toodud perioodil toidupäeva maksumus 2.88 eurot, millest lapsevanem maksab 2.03 eurot ja linn hüvitab 0.85 eurot. 1. septembrist 2018 on toitupäeva maksumus aiarühmas 3.30 eurot ja sõimerühmas 2.98 eurot päevas.

Uue hinnaga arveid tuleb tasuma hakata alates oktoobrist septembrikuu toitlustamise eest. Lapsevanemal on valikuvõimalus kasutada täismahus toitlustusteenust, võttes kolm toidukorda päevas või vastavalt vajadusele. Arvestus toimub lasteaias käidud päevade ja valitud toidukordade alusel.

Valga linn on hoidnud lasteaia tasu lapsevanemale võimalikult rahakotisõbralikuna, 15 eurot kuus. Lasteaia tasu on püsinud sellel tasemel 2007. aastast.

Seaduse järgi on kohalikul omavalitsusel võimalus lapsevanemalt küsida ühes kuus lasteaia tasuks maksimaalselt 20 protsenti valitsuse kehtestatud palga alammäärast. See on 2016. aastal 430 eurot, seega lasteaiatasu suurus võib olla kuni 86 eurot kuus). Tegelik kulu ühe lasteaia lapse koha ülalpidamiseks on Valga linnas 3076 eurot aastas, mis kaetakse linna eelarvest.

Vähekindlustatud perede lapsevanemal on vajadusel võimalus taotleda linnavalitsuse sotsiaalabiametist lasteaiatasude katmiseks toetust 25 eurot kuus ühe lapse kohta 1. septembrist 31. maini. Toetuse saamiseks tuleb taotlejal tõendada sotsiaalabiametis perekonna kolme eelmise kuu sissetulekut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles