Juhtkiri: Aur kulub vilele

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Eesti poliitmaastikku jälgides jääb viimasel ajal mulje, et riigis on vaid üks tõeliselt oluline küsimus: kes saab presidendiks. Kahtlemata ongi see oluline – samas on kurb, kui teised teemad presidendiralli varju jäävad.

Et võimuerakondadele asjade selline kulg sobib, on arusaadav. Kui põhiline aur kulub uue riigipea valimisele, ei märkagi ehk mõnigi häälekas kriitik küsida teisi Eesti riigi kestmise seisukohalt olulisi küsimusi. Näiteks: kuidas Eesti majandus kiiremini kasvama panna, peatada väljaränne, aidata erakordselt ebasoodsate olude ohvriks langenud põllumehi.

Loomulikult saab tulevane riigipea kõigi eelpool nimetatud küsimustes sõna sekka öelda. Samas tasub meeles pidada, et Eesti on parlamentaarne, mitte presidentaalne riik. President võib küll Riigikogus vastu võetud kahtlase väärtusega seaduse välja kuulutamata jätta; tähtpäevadel või kriisiolukorras poliitikuid korrale kutsuda – see on aga laias laastus ka kõik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles