Kuidas ikkagi suhtuda loomatsirkustesse?

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist vaatepilti maaeluministeeriumi kava järgi 2018. aastast Eestis enam näha ei saaks.
Sellist vaatepilti maaeluministeeriumi kava järgi 2018. aastast Eestis enam näha ei saaks. Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Maaeluministeeriumis on kooskõlastusringil loomakaitseseaduse muutmise eelnõu, mis keelustaks elevantide, ahvide ning kiskjate, välja arvatud kasside ja koerte kasutamise avalikel üritustel, sealhulgas tsirkuses. Miks loomatsirkused ikkagi paljudele ei meeldi ning kas neile on võimalik leida õigustust?

Loomatsirkuste teema on vahelduva eduga poleemikat tekitanud juba pikemat aega. Viimase suurema sündmusena pälvis laialdast tähelepanu tsirkuseelevant Medi hukkumine 2013. aastal.

Sellest ja rahvusvahelistest suundumustest lähtuvalt sai ka toona põllumajandusministeeriumi nime kandnud maaeluministeeriumis alguse arutelu loomade avalikel üritustel kasutamise regulatsiooni muutmise üle. Praeguseks on metsloomade tsirkuses kasutamise täielikult keelanud 23 riiki, üheksa riiki Euroopas on keelanud kas kõigi või metsloomade kasutamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles