Põllumeestel raske aasta: põud ees, vihm taga

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helme valla viljakasvataja Ain Juurika sõnul sai ta mullu ühelt hektarilt ligi neli tonni hernest, sel aastal ei tule aga kaht tonnigi.
Helme valla viljakasvataja Ain Juurika sõnul sai ta mullu ühelt hektarilt ligi neli tonni hernest, sel aastal ei tule aga kaht tonnigi. Foto: /Valgamaalane

Kevadise põua tõttu on Valgamaa tänavune viljasaak põllumeeste hinnangul mullusest ligikaudu kolmandiku võrra väiksem. Olukorda raskendavad veelgi praegused tihedad vihmasajud.

Viljakasvatajad, kellega rääkisime, kinnitasid, et kesisema viljasaagi põhjus peitub maikuus, mil kuivus hävitas taimi. «Maikuu oli põllumehele kõige õnnetum, sest siis moodustatakse võrsed, pannakse paika pea algmed, terade arv peas. Oleks see põud olnud juunis, ei oleks ta nii palju suutnud kahju teha nagu ta suutis maikuus,» ütles Tõlliste vallas mitmesajal hektaril teravilja kasvatav ettevõtte Joka Maa juhatuse liige Kaido Edenberg.

Ta tõdes, et viljasaak jääb sel aastal veidi alla kolme tonni hektarilt, nagu ta kevadel ennustas. Edenbergi sõnul oleks kuiva ilma vaja just praegu, mil vihm teeb hoopis kahju. Näiteks hakkab märjal koristusperioodil vilja tärkliseseisundit näitav langemisarv vähenema ning ühel hetkel vili enam saia tegemiseks ei kõlba. Söödaviljaks saab seda endiselt kasutada, kuid selle kokkuostu hind on madalam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles