Valgamaa naised laulavad paadi vette

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puutöömeister Meelis Kihulane ehk Edev Eremiit ja kolmemeetrine ruhi.
Puutöömeister Meelis Kihulane ehk Edev Eremiit ja kolmemeetrine ruhi. Foto: Nele Hendrikson

Sel suvel keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) toel käivitatud projekti «Üks puu» tulemusena on valminud Pokumaal kõikide külastajate silme all traditsiooniline haavapuust veesõiduk – ruhi – mis lastakse vette täna, pärtlipäeval.

Puutöömeister Meelis Kihulane on läbi kogu suve meisterdanud Pokumaal, Padasoomäe aida ees, näituse «Üks puu» ettevalmistusena erinevaid tarbeesemeid. Eriline on selle ettevõtmise juures, et kõik asjad valmivad kahest hiiglaslikust puutüvest: ühest lehtpuust – haavast – ja ühest okaspuust – kuusest.

Kõige suurem ja silmapaistvam ese, ümarpalgist tervikuna välja tahutud ruhi, on valminud haavapuust ning on kolm meetrit pikk ja kaalub toorena paarsada kg.

Meelis Kihulane alias Edev Eremiit rääkis, et on võtnud endale eesmärgiks hoida elus ja tutvustada rahvapärast puukäsitööd. «Minu vaimne mentor ja inspiratsiooniallikas on olnud etnograaf Ants Viires, eeskujuks on sageli muuseumiesemed. Meistreid, kellelt õppida, kahjuks enam ei ole.»

Projekt «Üks puu» kulmineerib terviknäituse avamisega juba novembris – alustatakse Võrus, kust näitus liigub juba teistesse linnadesse. Projektijuht Airi Hallik-Konnula kinnitas, et põnev on olnud koos meistriga avastada metsapuid kui indiviide. Mitte igast haavast ei saa paati ega igast kuusest kannelt. Aga kui see õige on leitud, võib mõneeurosest palgijupist saada hinnaline ja isikupärane tarbeese."

Ruhja vettelaskmise pidu algab täna kell 16. Paati aitab vette laulda Valgamaa regilauluansambel Koidu Tähed. Lisaks toimub pärtlipäevale kohaselt lambapügamine ja lammastele leheliste tegemine ning aiasaaduste ost-müük-vahetus. Avatud on Padasoomäe pannkoogitare.

Augustis on Pokumaa avatud veel suvistel aegadel, välja arvatud esmaspäeval. Alates septembrist oodatakse külastajaid nädalavahetuseti. Muudel aegadel võetakse vastu gruppe, kooliekskursioone ning pakutakse võimalust pidada koosolekuid või laste sünnipäevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles