President jääb Riigikogus tõenäoliselt valimata

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi võimalike presidendikandidaatidena on mainitud ligemale kümmet inimest, tundub tänaseks päevaks tõsiseltvõetavaid pretendente Kadriorgu alles jäänud olevat kuus. Mõnel neist on paremad võimalused valituks saada Riigikogus, mõnel aga valimiskogus.
Kuigi võimalike presidendikandidaatidena on mainitud ligemale kümmet inimest, tundub tänaseks päevaks tõsiseltvõetavaid pretendente Kadriorgu alles jäänud olevat kuus. Mõnel neist on paremad võimalused valituks saada Riigikogus, mõnel aga valimiskogus. Foto: Erik Prozes / MONTAAŽ

Eesti riigikogulased ei pea kuigi tõenäoliseks, et parlament sedakorda riigipea valimisega toime tuleb. Valimiskogus toimuva osas jäävad ennustamisega hätta aga isegi kogenud poliithundid.

Presidendivalimiste esimese, esmaspäevase vooru eel on õhk pingest ja spekulatsioonidest paks. Et poliitdžunglis paremini orienteeruda, palusime teejuhtideks kuus erinevate parlamendierakondade Kagu-Eestist valitud saadikut.

Kõik nad nentisid, et sedakorda president Riigikogus ilmselt ei selgu. Kõige optimistlikum oli neljapäeval parlamendi võimekuse suhtes presidenti valida reformierakondlane Meelis Mälberg. «Viimaste sündmustega on see tõenäosus siiski suurenenud,» viitas ta Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kokkuleppele hääletada Riigikogus esimeses valimisvoorus sotsist veteranpoliitiku Eiki Nestori poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles