Kirev lehm võib rahva soovil jõuda Valgamaale

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millises kahes linnas peatub veel sel sügisel rõõmus piimatarbimisele kutsuv lehmakuju, selgub Toiduliidu Facebookis korraldatava hääletuse tulemusel.
Millises kahes linnas peatub veel sel sügisel rõõmus piimatarbimisele kutsuv lehmakuju, selgub Toiduliidu Facebookis korraldatava hääletuse tulemusel. Foto: Eesti toiduliit

Kuna huvi Toiduliidu piimakampaania käigus valminud värvikireva lehmaskulptuuri vastu on osutunud väga suureks, otsustas liit anda skulptuuri ringreisi viimase kahe sihtkoha väljaselgitamiseks sõna rahvale. Millises kahes linnas peatub veel sel sügisel rõõmus piimatarbimisele kutsuv lehmakuju, selgub Toiduliidu Facebookis korraldatava hääletuse tulemusel.

«Kuna meie kangelaslehma skulptuur valmis Tartu Kõrgema Kunstikooli skulptuuriosakonna meistri Lauri Tamme ja kunstnik Ülle Ottokari koostöös, alustasimegi piimalehma teekonda tema sünnilinnas Tartus. Järgmisena liigub meie piimakangelane Tallinna ja Narva, aga edasise üle otsustamine osutus väga keeruliseks – ilusaid kohti on Eestimaal lihtsalt nii palju,» rääkis Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Tema sõnul on praegu hääletuse seis väga tasavägine. «Esimese päeva järel juhivad edetabelit viigiseisus Pärnu ja Rakvere, aga kohe kannul on väga tihedalt Põlva, Võru, Viljandi, Paide ja Haapsalu. Korduvalt on palutud lehma ka Kuressaarde, Valka, Jõhvi, Raplasse ja paljudesse teistesse toredatesse kohtadesse,» loetles hääletuse hetkeseisu Toiduliidu juht.

Potisepp kutsub kõiki Toiduliidu Facebooki-lehele, et rääkida kaasa piimalehma skulptuuri sihtkoha otsustamisel. Hääletus läheb lukku 31. augustil ning 1. septembril kuulutatakse välja need kaks linna, kuhu lehmake veel sel aastal rändab. «Linnad, mis jäävad seekord plaanist välja, võtame kindlasti käsile järgmisel aastal.» 

Kampaania peamine eesmärk on tuletada meelde, et Eestimaal on palju häid toiduaineid – nende seas väga väärtuslik piim.

«Arvestades piima rikkalikke häid omadusi võib piima andvat lehma pidada lausa superkangelaseks. Seetõttu tahtsimegi tutvustada piima headust tõeliselt silmatorkava ja lustakates värvides superlehma skulptuuriga, kes kutsub endaga pilti tegema ja neid pilte auhindade võitmiseks sotsiaalmeediasse postitama,» selgitas Potisepp.

Seda, et piim on lahutamatu osa igapäevasest toidu- ja joogimenüüst, toovad välja ka meditsiinidoktor Mihkel Zilmer ja Anne Lill oma raamatus «Normaalne joomine».

«Piimast valmistatud joogipoolis on aina ja aina tagasi tõrjunud mitmesuguste aupaistesse tõstetud moejookide pealetunge, säilitades endiselt kõrgpositsiooni inimtoidu paremate toiduainete edetabelis,» kirjutavad Zilmer ja Lill «Normaalse joomise» käsiraamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles