Sangastes saab peagi avastada ja imestada

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sangaste lossi perenaine Heili Kalbri lossi talveaeda tutvustamas
Sangaste lossi perenaine Heili Kalbri lossi talveaeda tutvustamas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sangaste mõisa ringtall uuendatakse 2,4 miljoni euroga mõisaajastu leiutiste külastuskeskuseks, arendaja soovib keskuse avada 2019. aastal.

«Plaanis on luua kogupere külastuskeskus, mis põhineb krahv Bergi kui leiutaja ja innovaatori tegemistel,» ütles OÜ Sangaste Mõis juhatuse liige Heili Kalbri. Keskus hakkab kandma nime «Avasta ja imesta!»

Krahv Friedrich Georg Magnus Berg oli Sangaste mõisnik ja Sangaste lossi ehitaja, kes tegeles muu hulgas rukki aretamisega, krahv suri 1938. aastal. «Tänu temale oli mõis väga kaasaegne, tegemist oli näidismõisaga,» ütles Kalbri.

Praegu on ringtall tema sõnul halvas seisus. «Hoonet ei ole praegu võimalik kasutada, teda pole aastakümneid kasutatud, seal on päris palju tööd. Põhimõtteliselt ainult seinad on alles.»

Kalbri sõnul ei ole ringtallis hoolimata nimest kavas korraldada hobustega seotud üritusi, küll oli hobuste pidamine ja aretamine oluline osa mõisa ajaloost. «Sangaste mõisast on ka Tori hobune pärit.»

Hoonesse tuleb muu hulgas siseõu, mis on mõeldud kuni 400 inimesele ürituste läbiviimiseks.

Rekonstrueerimist toetab kahe miljoni euroga Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS). Toetus läheb ehitustegevuseks ja eksponaatide loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles