Juhtkiri: Hoop väärikuse pihta

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Enne presidendivalimisi Riigikogus avaldas Otepää mailt pärit vabaerakondlasest parlamendiliige Külliki Kübarsepp arvamust, et kui rahva esinduskogu riigipead ära valida ei suuda, on see tõsine hoop nende maine pihta. Kuigi selle peale küsis mõnigi irooniliselt, kas parlamendil üldse veel mingi maine on, lootis samas suur osa eestimaalasi, et Eesti endale siiski kiiresti uue presidendi saab.

Nii aga ei läinud ja nüüd tuleb otsus teha valimiskogul. Just nii nagu prognoosis parlamendis aset leidnud hääletusvoorude eel mõnigi Kagu-Eestist valitud riigikogulane.

Valgamaalase lugejad aga erilist lähedust valimiskoguga ei tunneta. Vähemalt võib sellise järelduse teha nädala Valgamaalase digilehes üleval olnud gallupi põhjal. 1193 fikseeritud arvamusest vaid kolm protsenti olid sellised, mille kohaselt võiks riigipea selguda valimiskogus. Lausa 813 korral aga avaldati arvamust, et presidendi võiks Eestis valida rahvas. Ka riigikogulane Heimar Lenk toonitas, et see oleks kõige õigem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles