Valgamaal käis aaretejaht

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aardekotid Valga maavalitsuses
Aardekotid Valga maavalitsuses Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna, 6. septembril tähistab Valga maakond oma 96. sünnipäeva. Keskpäeval algas sel puhul maakonna aaretejaht.

See tähendab, et iga Valgamaa omavalitsuse territooriumile on peidetud aardekott, milles maakonna ettevõtete, asutuste toodang või teenus. Valgamaal on 13 omavalitsust. Seega on aardekotte samuti 13 ja kõik kotid on sisult erinevad.

Kuna aardekotis on ka lihatooteid ja magusat, füüsiliselt kotti otsida ei tule. Otsijad peavad leidma A5 formaadis õnnitluslehe, millel telefoninumber, kuhu tuleb kohe helistada.

Esimesed aared on ka juba leitud. Kell 12.38 leidis Helme valla aarde Kaja Mölder Jaan SootSi sünnikodu juurest. Kell 12.51 aga leidis Karula valla aarde Jaan Lattiku sünnikodu juurest Siiri Raamets.

Kell 13.08 avastasid Tiina, Kärol, Kaspar ja Kaisa Padar Põdrala valla aarde - vihjed viisid ajalootahvli Walk 1944 juurde.

Kell 13.12 sai avastatud Puka valla aare, mis oli Nuudalätte nime kandva ohvriallika juures. Aardeleidjad olid Ariane Sarv ja Merle Siimenson

Kell 13.33 leiti Sangaste valla aare Sangaste linnamäelt -- leidja oli Enn Tomson. Kell 13.37 leidis Otepää valla aarde Vidrike koolimajast Liis Lõhmus. Kell 13.52 leidis Taheva valla aarde Tellingumäe torni juurest Ahti Veideman. Kell 13.57 leidis Tõrva linna aarde Tõrva kivisilla juurest perekond Padar.

Kell 15.06 leidis Palupera valla aarde Nõuni purjeklubist Maiken Kutsar.

Kell 15.18 leidis Maarika Kets koos kaasas olnud seltskonnaga Õru valla aarde Priipalu Püha Vassili Suure Kirikust.

Kell 15.23 leidis Valga linnas Pedeli kaldal asuva muna juurest aarde Valgamaalase fotograaf Arvo Meeks.

Kell 16.14 leidis Tõlliste valla aarde Sooru terviseraja algusest Marge Tamm.

Kell 18.18 leiti viimasena Hummuli valla aare Hummuli Väikese Emajõe puhkealalt. Selle leidis Ingela Purenko.

Iga täistund antakse raadios Ruut FM (96,6MHZ) ja maavalitsuse kodulehel vihjeid. Samuti saab end ettevõtmisega kursis hoida Valgamaalase kodulehel vahendusel. Kui otsitakse aardeid sõpradega koos, tuleb koti sisu omavahel sõbralikult jagada. Aarete leidmise kohta antakse infot jooksvalt.

Iga vihje taga on kindel omavalitsus ja koht, mis tuleb leida. Esimeste vihjete alusel tuleb ise mõelda, millise omavalitsuse kohta see käib ning kuhu vihje suunab.

Ühtlasi toonitab maavalitsus, et aarded ei ole peidetud ohtlikesse kohtadesse. «Palun ärge hakake kuskile ujuma, ega varemetele või puu otsa ronima. Kuid teil tuleb olla tähelepanelik ja loov! Elus peab ka õnne olema,» seisis hommikul maavalitsuse kodulehel.

"A5 formaadis teade on peidetud ja pole esimese hooga kohe leitav. Seega vaadake kõikjale – rohulible alla, silmade kõrgusele, puu – ja nurga taha!" lisandus hiljem uus soovitus.

Aaretejahi korraldab Valga maavalitsus ja ettevõtmist rahastab rahandusministeerium.

Tänast päeva loetakse maakonna sünnipäevaks Eesti entsüklopeedia andmetel seetõttu, et seadus Valga linnast ja selle lähivaldadest Valga maakonna asutamise kohta avaldati 6. septembril 1920. Maakonna täpsemad piirid said paika 11. veebruaril 1921. Valgamaa koosseisu arvati Võrumaast neli, Tartumaast viis ja Viljandimaast kaheksa valda.

1950. aastal Valga maakond kaotati, tema territooriumil moodustati Valga rajoon ja enamik Tõrva rajoonist. Viimati nimetatud haldusüksus püsis aastani 1959, seejärel liideti see taas Valga rajooniga. Elva rajooni kaotamise järel 1962. aasta lõpus arvati Valga rajooni ka Aakre, Hellenurme, Palupera ja Otepää piirkond, 1966. aastal tuli Võru rajoonist üle Valtina ümbrus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles