Põllumehed kutsuvad rahvast Toompeale

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus peab piimakarja ja seakasvatuse kokkutõmbumist äärmiselt ohtlikuks.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus peab piimakarja ja seakasvatuse kokkutõmbumist äärmiselt ohtlikuks. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Põllumehed korraldavad 12. septembril Tallinnas Riigikogu ees aktsiooni «(M)ärkamine!». Sellega kutsutakse avalikkust märkama, millised on põllumajandussektori pikale veninud kriisi tagajärjed Eesti toidulauale ja maapiirkondadele. Põllumeeste hinnangul on viimane aeg ärgata ja märgata, mis on juhtunud ja juhtumas Eesti põllumajanduses ning maaelus.

«Meie kõikide eesmärk on, et elu Eesti erinevates piirkondades säiliks ja areneks. Kui säilivad töökohad maal, jäävad alles ka koolid ning maaelanikele saab pakkuda teisi eluks vajalikke teenuseid. Põllumajandus on jätkuvalt maaelu selgroog, mistõttu mõjutavad arengud põllumajandus- ja toidutootmises väga otseselt maapiirkondi,» selgitas Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimees Vahur Tõnissoo.

«Oleme justkui märkamatult viimase paari aastaga kaotanud kümnendiku Eesti piimakarjast ja veerandi kodumaisest seakasvatusest, millel paratamatult tõsine ja pikaajaline mõju eestimaalaste toidulauale ja Eesti maapiirkondadele,» rõhutas aktsiooni eel Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Jätkuvalt on tema kinnitusel vaja teha jõupingutusi tekkinud olukorra leevendamiseks. «Samas on ka oluline, et suudaksime praeguse kriisi kahetsusväärsetest kogemustest õppida ja olla paremini valmis järgmisteks tagasilöökideks.»

Carl Robert Jakobsoni sulest ilmus rohkem kui 150 aastat tagasi ajatu mõte: «See rahvas üksi võib oma vabaduse peale julge olla, kellel liha ja leib omaenese päralt on.» Seetõttu kutsuvadki põllumeeste esindajad kõiki linna- ja maainimesi ning Eesti toidu sõpru esmaspäeval, 12. septembril kell 13–15 kaasa elama ja kaasa mõtlema Riigikogu hoone ees toimuvale põllumeeste aktsioonile «(M)ärkamine!».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles