Juhtkiri: Vaja on kiiret märkamist

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumeeste meeleavaldus Toompeal.
Põllumeeste meeleavaldus Toompeal. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Põllumeeste sõnul on viimase kahe aasta jooksul Eesti lautadest tapamajja või välismaale rännanud 10 000 lüpsilehma. Seetõttu korraldati eile Toompeal järjekordne protestiaktsioon.

Eelkõige on lehmade arv vähenenud väiketootjate majapidamiste arvelt. Sestap süüdistabki 1988. aastal esimese Valgamaa talupidaja tunnistuse saanud Tammo Parmas eilses Postimehes valitsust selles, et väiketootjad müüvad sama kvaliteediga piima nagu suurtootjad, aga saavad selle eest pea poole odavamat hinda. Tema ise saab praegu kõrgema sordi piima eest 18 senti liitrilt.

Piimatööstuse E-piim juhatuse esimees Jaanus Murakas aga kinnitab samas lehenumbris, et väiketalunikud pole seekordses piimakriisis selgelt suurimad kaotajad. «Ma ütleks, et kõik piimatootjad on kaotajad. Väiketootjatel ei ole palgatöötajaid, aga suurmajanditel on palgatöötajad ja kohustused. Nad on teinud väga suuri investeeringuid, et end nõuetele vastavaks viia ja ehitada väga võimsad laudad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles