Minister tahab tõsta pensioniiga 70. eluaastani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna
Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna soovib aastaks 2040 tõsta Eestis pensioniea 70. eluaastani. Samuti on tal plaan siduda esimese samba pension lahku palgast ning panna see suhtesse tööstaažiga.

Sotsiaalministeeriumi ettepanek on tõsta pensioniiga 2040. aastaks 70 eluaastani ja sealt edasi siduda see oodatava eluaega, nii et kui oodatav eluiga pikeneb, kasvab automaatselt ka pensioniiga ja vastupidi, rääkis Tsahkna pressibriifingul. Kui muudatusi mitte teha, langeks tulevikus pensionimakse alla 300 euro piiri, ütles minister.

Ta märkis, et kuna pensioni suurus sõltub üha enam makstud sotsiaalmaksu suurusest, kajastub praegune palgaerinevus ka pensionites. Üle kandub muu hulgas meeste ja naiste palgalõhe, ent ka sissetulekute üldine ebavõrdsus ühiskonnas.

Ministri sõnul on praegu palgasaajate rikkaima ja madalaima kvintiili erinevus enam kui kümnekordne. Kui praegu on 20 protsendi rikkamate ja vaesemate pensionäride sissetulekute erinevus 1,7 korda, siis tulevikus võiks hakata vaeseimate ja rikkaimate pensionite suurus muidu erinema kuni neli korda.

Seetõttu teeb sotsiaalministeerium Tsahkna sõnul ettepaneku muuta praegust pensionivalemit nii, et inimesed koguksid esimese samba pensioni vaid staažiosa pealt, mis tähendaks, et suuresti hakkaks pension sõltuma töötatud ajast. Seos palga suurusega säiliks Tsahkna sõnul siis teise samba kaudu. Praegusi pensionäre muudatus ei puuduta.

Pensioniea tõstmine 70. eluaastani aastaks 2040 ja pensionivalemi muutmine peaasjalikult staažist sõltuvaks on sotsiaalministeeriumi eelistatuimad variandid analüüsides kaalutud võimalike stsenaariumite seas. Teiste variantide puhul väheneks väga tugevalt pensioni suhteline suurus või siis mõjutaksid muudatused ka praegusi pensionäre.

Tsahkna tutvustab ministeeriumi ettepanekuid pensionisüsteemi muutmiseks neljapäeval toimuval valitsuse kabinetinõupidamisel. Kui valitsus ettepanekuid toetab, algab eelnõu väljatöötamisprotsess.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles