Neli maakonna veskit ootavad külastajaid

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalme veski on leidnud omale uue väljundi. Kuna siit voolab läbi külma veega Jõku jõgi, on see ideaalne eeldus forellikasvatuseks.
Kalme veski on leidnud omale uue väljundi. Kuna siit voolab läbi külma veega Jõku jõgi, on see ideaalne eeldus forellikasvatuseks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Laupäeval ja pühapäeval on avatud veskite päev. Valgamaal ootavad huvilisi pärandiga tutvuma  Hellenurme vesiveski ning Tissi, Lutsu ja Kalme veski.

20. septembril 2003 asutati MTÜ Eesti Veskivaramu. Selle tähtpäeva puhul on juba neljal viimasel aastal välja kuulutatud avatud veskite päev – ikka selleks, et teed veskite juurde ei rohtuks ega lood veskitest ja veskiinimestest ununeks. Valgamaa kõik neli veskit on oma olemuselt vesiveskid. Paraku ei täida ükski neist algset funktsiooni – kui just Hellenurme veski välja arvata –, kuid vana aja hõngu leiab küllap igast neist.

Lutsu veski hoone Arula külas on remonditud ja ümber ehitatud turismitalu majutuskohaks. Endisaegne Lutsu-Madsa vesiveski oli tõenäoliselt 19. sajandi algul Arula karjamõisa lisaveskiks ehitatud rendiveski, mis pärast Liivimaa talurahvaseaduse kehtima hakkamist osteti eravaldusesse. Veski töötas ja jahvatas 1960. aastate alguseni, hiljem on see olnud kasutuses elamuna – nii tänaseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles