Otepää saab tehase tõttu võimsama alajaama

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UPM-Kymmene Otepää vineeritehas
UPM-Kymmene Otepää vineeritehas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elektrilevi sõlmis ehitajaga lepingu Otepää alajaama trafode ostuks ja Otepää–Tsirguliina liini 110 kilovoldisele pingele üleviimiseks. Enam kui 1,25 miljoni eurone investeering tõstab võrgu töökindlust ja suurendab oluliselt alajaama võimsust.

Suurema võimsusvajaduse taga on UPM-Kymmene Otepää vineeritehas, kel plaanis ehitada uus tootmisliin. Investeeringu tulemusena saavad töökindlama võrgu ka rohkem kui 3400 Otepää alajaama toitel olevat majapidamist ja ettevõtet. Otepää piirkonnaalajaam varustab elektriga lisaks Otepääle Sangaste, Valgjärve ja Palupera valdade elanikke.

Alajaama võimsuse suurendamiseks asendatakse senised trafod uute 16megavoltampristega. Uued trafod tulevad Horvaatia tehastest, kus need vastavalt Elektrilevi nõuetele valmis ehitatakse.

«Veel enne kui trafod Otepää alajaamas tööle pannakse, tehakse spetsialistide järelevalve all trafodele tehasekatsetused veendumaks, et seadmed vastavad meie võrgu tehnilistele nõuetele,» ütles projektijuht Siim Talsi.

Tema sõnul on suurte piirkonnaalajaamade trafod alati nii-öelda käsitöö, mis tehakse eritellimusel konkreetsetest vajadustest lähtuvalt ja mille valmimine hanke väljakuulutamisest kohale toomiseni võib kesta rohkem kui aasta.

Trafod on elektrivõrguseadmed, mis muundavad kõrgema pinge madalamaks ja ühendavad erineva pingega võrguosad ühiseks elektrivarustussüsteemiks.

Lisaks trafodele vahetusele tehakse Otepää-Tsirguliina liini 110kilovoldisele pingele üleviimiseks uuendustöid nii Otepää kui Tsirguliina alajaamas.

Ehitustöid teostavad OÜ S-Power ja OÜ Eletec. Alajaama uuendamistööd peaksid valmima 2018. aasta juuniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles