Metsatalus hakkas tööle minielektrijaam

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmisjaam on omalaadne katseprototüüp. Kui katseperiood möödas, osatakse juba täpsemalt öelda, milline peab olema väikemajapidamisse sobiv elektrijaam ja milliste tarbimisharjumustega kliendi juures see kõige paremini töötab.
Tootmisjaam on omalaadne katseprototüüp. Kui katseperiood möödas, osatakse juba täpsemalt öelda, milline peab olema väikemajapidamisse sobiv elektrijaam ja milliste tarbimisharjumustega kliendi juures see kõige paremini töötab. Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Elektrilevi on ehitanud ja juba ka paigaldanud esimesed päikesepaneelide ja diiselgeneraatoriga minielektrijaamad. Üks neist asub Valgamaal Aitsra külas.

Nihujärvel endises metsavahitalus elav Anneli Juhanson on pika, läbi metsa ja soo kulgeva elektriliini viimane tarbija. Noore naise sõnul, kes perega keset metsi elab, on sagedased elektrita olekud tavapärased. Kõige pikem periood, mida ta mäletab, oli lausa üheksa päeva.

Lootustandva võimalusena tuli võrguettevõttelt pakkumine ja nüüdseks kõrguvadki taluõuel päikesepaneelid ja muu taastuvenergia tootmiseks vajalik. Majapidamine on juba mõne päeva toiminud päikeseenergia najal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles