Valgas algasid filmivõtted

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna leiavad Valga raudteejaamas aset uue kodumaise mängufilmi «Seltsimees laps» võtted. Osa kaadreid jäädvustatakse. Hommikul kella 9 paiku võis näha juba esimesi ettevalmistusi. Jaama uste kohale ja rõdule kinnitati nõukogude ajale viitavat atribuutikat.

Filmi aluseks on Leelo Tungla isiklike mälestustega läbipõimunud raamat. Teos, mille tegevus leiab aset teise maailmasõja järel, ei ole sugugi lasteraamat, see on mõeldud ka täiskasvanutele.

«Mõni laps on sündimisest peale hea ja eeskujulik. Heal ja eeskujulikul lapsel ei vaju kunagi põlvikud lonti, ei tule tutipael lahti, ei teki jutid varvaste vahele ega lähe sandaalid valepidi jalga. Eeskujulik laps ei karda pimedust, äikest, kanakulli, kolhoosi pulli ega mundrimehi.» Nii algab lapsest lähtuv jutustus raamatus «Seltsimees laps», millelt on ka film omale nime saanud.

«Seltsimees laps» on režissöör Moonika Siimetsa esimene täispikk mängufilm, selle stsenaarium põhineb Leelo Tungla möödunud kümnendi lõpul ilmunud raamatutel «Seltsimees laps» ning «Samet ja saepuru». Film räägib loo kuueaastasest Leelost, kelle ema Helmes saadetakse stalinistlike repressioonide käigus 1950. aastal Siberi vangilaagrisse.

Ema tagasi ootav väike tüdruk peab õppima, kuidas jääda iseendaks, vaatamata kodumaal toimuvatele süngetele, aga kohati ka tragikoomilistele sündmustele. Leelot mängib Helena Maria Reisner ja tema ema Helmest Eva Koldits. Isa Feliksi rollis on Tambet Tuisk. Onu Otina teeb kaasa ka Valgamaalt pärit näitleja Aarne Soro.

Teistes osades mängivad Liina Vahtrik, Juhan Ulfsak, Lembit Peterson, Maria Klenskaja, Argo Aadli, Indrek Taalmaa, Sten Karpov, Anne Reemann, Maarja Jakobson, Piret Krumm, Ene Järvis, Pille Pürg, Maria Avdjuško,Tarmo Song, Helene Vannari, Kersti Tombak, Liisa Pulk, Maksim Demidov, Sandra Uusberg, Carmen Mikiver, Karoliina Krasikovski, Julia Aug, Anna Sergejeva, Linda Liis Aasmäe ja Roosi Luik.

Filmivõtted leiavad aset üle Eesti. Tähtsamad võttepaigad on lisaks Valga raudteejaamale Rägavere ja Porkuni mõisad, Muuga mõisakool, Võru raudteejaam, Kohtla-Järve staadion ja Tallinna kesklinn.

Filmivõtted Valgas, mis algselt olid välja kuulutatud 2. ja 3. septembriks, lükkusid kahe nädala võrra edasi. Filmi otsiti ka piirilinnast osatäitjaid massistseenidesse ja oodatud olid nii lapsed kui täiskasvanud.

Moonika Siimets on mitme tunnustatud lühi- ja dokumentaalfilmi autor. Tema tuntumad tööd on «Roosa kampsun» (2014), «Viimane Romeo» (2013), «Salme saladus» (2012) ja «Moekoer» (2010). Film «Seltsimees laps» on EV100 mängufilmikonkursi 1,5 miljoni euro suuruse eelarvega võidufilm.

Filmi operaator on Rein Kotov, kunstnik Jaagup Roomet ja produtsent Riina Sildos. Film valmib produktsioonifirmas Amrion. Filmivõtted lõppevad 2017. aasta juunis, esilinastus on 2018. aastal, mil Eesti tähistab oma 100. sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles