Uued rahatähed nõuavad uusi seadmeid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Eesti Pank kutsus kaupmehi üles olema valmis rahakäitlusseadmete uuendamiseks, kuna alates järgmise aasta aprillist hakkavad euroala keskpangad ringlusse laskma uue kujunduse ja turvaelementidega 50euroseid rahatähti.

Rahakäitlusseadmete ja autentimisvahendite tehniline valmisolek tagab selle, et käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, teatas Eesti Pank.

«Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja ettevalmistusi on aega teha veel umbes pool aastat,» ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. «Ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus rahatähe vastuvõtmisest keelduda. Rahatähtede ehtsust saab seadmeteta tuvastada iga inimene. Selleks tuleb aga teada, milliseid turvaelemente vaadata, milliseid kompida.»

Uue seeria rahatähtede ehtsust saab tuvastada rahatähte vaadates, kompides või kallutades. Selleks on rahatähel neli lihtsalt kontrollitavat turvaelementi: Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel. Uuel 50eurosel on samasugune uus turvaelement nagu ka uuel 20eurosel – läbipaistev portreeaken hologrammriba ülemises servas.

Eesti Panga sõnul saavad kaupmehed rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Selleks, et uute 50 eurostega seadmetel vajalikke katsetusi teha, tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles