Päästjad külastavad taas aktiivselt kodusid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vajadusel kinnitavad päästeameti töötajad või vabatahtlikud päästjad suitsuanduri ka lakke.
Vajadusel kinnitavad päästeameti töötajad või vabatahtlikud päästjad suitsuanduri ka lakke. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Nädalavahetusel võis Valgas näha ringi sõitmas ja sagedasti peatumas päästeameti põhiautot. Mõnel korral sisenes hoonesse veidi aja pärast ka päästja koos suitsuanduriga.

Mõnigi linnas jalutanud inimene jäi toimuvat huviga jälgima. Kui mingit vaatemängulist tegevust ei järgnenud, kehitati õlgu ja liiguti edasi.

Lõuna päästekeskuse ennetustöö büroo nõunik Riivo Mölter selgitas, et tegu oli osaga päästjate igapäevatööst.

«Päästjad tegelevad väljakutsetevahelisel ajal aktiivselt ennetustööga. Suur osa ennetavast suunast on inimeste tuleohutusalane nõustamine nende kodus. 2016. aastal on plaanitud kogu Eestis ära käia kokku rohkem kui 15 000 kodus. Valgamaal on plaanis jõuda ligemale 600 kodusse.»

Kodukülastuste tulemusena peaks paranema elanike tuleohutusalased teadmised ja muutuma turvalisemaks elukeskkond.

«Päästjad on oma ala professionaalid, kes vaatavad kodu tuleohutust, toetudes varasemale kutseõppele ja töö käigus saadud kogemustele. Vajadusel antakse elanikule soovitusi ning aidatakse paigaldada uus suitsuandur või vahetada vananenud patareid,» täpsustas Mölter.

Ta nentis, et kuigi kodunõustamisi tehakse aasta ringi, on neid sügisel siiski tihedamalt. «Seda põhjusel, et suvisel puhkuseperioodil on inimesi kodust raskem kätte saada ja teisalt kulub tuleohutusalaste põhitõdede meeldetuletamine ära just saabuva kütteperioodi ning pimeda aja eel.»

Mölter lisas, et nõustamiste tegijad käivad ise nõu ja abi küsivate inimeste juures, aga külastavad kodusid ka juhuvaliku alusel. «Kuigi eelduste järgi peaks tuleoht olema suurem puitelamutes, kus kasutatakse kütteseadmeid, on siiski ka keskküttega kortermajades kodusid, kus päästjate nõuanded aitavad tuleohutust oluliselt parandada.»

Kodukülastuste soovija saab selle tellida, registreerides enda aadressi tasuta päästeala infotelefonil 1524. Sealt saab ühtlasi infot tuleohutusega seotud küsimuste kohta.

«Kodunõustamisi teevad nii vabatahtlikud kui kutselised päästjad, aga vahel ka päästeametnikud. Päästjad ja ametnikud tunneb ära kaitseriietuse või mundri ja auto järgi, kuid kahtluse korral, kas tegemist on ikka heasoovlike inimestega tasub küsida ametitõendit. Ka vabatahtlikel peab olema ette näidata vabatahtliku päästja tunnistus,» rõhutas päästeameti Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles