Külas kasvavad koerad, kes ei oska haukuda – ainult uluvad

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rullis basenji-nimelise koeratõu kasvatamise ja aretamisega tegelev Tiina Tootmaa rääkis, et nii mõnelgi korral on tugeva jahiinstinktiga varustatud koerad talle metsas kõndides kitse või põdra teerajale ette ajanud.
Rullis basenji-nimelise koeratõu kasvatamise ja aretamisega tegelev Tiina Tootmaa rääkis, et nii mõnelgi korral on tugeva jahiinstinktiga varustatud koerad talle metsas kõndides kitse või põdra teerajale ette ajanud. Foto: Taavi Niittee/Valgamaalane

Lisaks kohaliku elu vaimsele juhtimisele tegeleb Rulli külavanem Tiina Tootmaa oma kodupaigas üsna haruldase koeratõu kasvatamise, aretamise ja müümisega.

Võõrapärase nimega basenji tõug on Tootmaa sõnul pärit Aafrika mandrilt ning kui tema nende aretamisega kümmekond aastat tagasi alustas, oli Venemaalt toodud emane koer Masha alles kuues omataoline Eestis. «Alguses oli mul pigem näitusehuvi, aga lõpuks hakkasin hoopis aretamisega tegelema,» rääkis Tootmaa, kellel nüüdseks tõukoeri kokku üheksa.

Basenji tõugu iseloomustas perenaine kui ühte vanimat maailmas. Aafrikas olevat isegi komme, et enne kui mehel kas või üht sellist koera pole, pole naisele mõtet minna. Muidu olevat aga tegemist eelkõige jahikoertega, kes haukumise asemel vaid ulguda oskavad. «Neid kutsutakse vahel ka Aafrika laikadeks, sest nad ajavad jahimeestele loomi ette,» selgitas Tootmaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles