Uurimata metssigu ei tohi metsast välja viia

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahilkäik.
Jahilkäik. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Augusti keskpaigas Eestis missioonil viibinud Euroopa Komisjoni veterinaareksperdid soovitavad metsas leviva seakatku tõrjumiseks pöörata enam tähelepanu bioohutusele jahipidamisel. Kõiki riskipiirkondades kütitud metssigu tuleb käidelda ja hoiustada uurimistulemuse saabumiseni jahipiirkonnas kohapeal või jahimajas, selgub missiooni tulemusel valminud raportist.

«Eksperdid juhivad tähelepanu sellele, et väga suurt riski viiruse levikul kujutab kütitud metssigade transportimine ja hoiustamine jahimeeste kodudes. Kuna iga kütitud metssiga on potentsiaalselt nakkusohtlik, ei tohiks ekspertide hinnangul ühtegi metssearümpa enne negatiivse uurimistulemuse saabumist metsast välja viia,» ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori (VTA) asetäitja Olev Kalda. 

«Eesti Jahimeeste Seltsi andmeil on kütitud ulukite hoiustamiseks ja käitlemiseks sobivad tingimused olemas ligikaudu kolmandikul jahiseltsidest. Seakatku tõrjumiseks vajaliku bioohutuse tagamiseks on oluline leida täiendavaid võimalusi liha hoiu- ja käitlemistingimuste parandamiseks ka nendes jahipiirkondades, kus nõuetele vastavad jahimajad puuduvad,» lisas ta.

VTA on seakatku tõrjeprogrammi raames aidanud varustada jahiseltse külmkappide ja konteineritega ja neid on plaanis lähitulevikus juurde tellida. «Liha käitlemistingimuste parandamisel on oluline roll jahiorganisatsioonidel endal, aga kindlasti tuleks üle vaadata ka riigipoolsed, ennekõike näiteks keskkonnainvesteeringute keskuse toetusvõimalused,» lisas Kalda.

Veterinaarekspertide soovitused seakatku tõrjumiseks:

-          Tõrjemeetmete tõhususe hindamiseks tuleb kõigi tõrjes osalevate ametkondade kogutavad andmed tuleb koondada ja ühtlustada ning analüüsida neid väikseima üksuse (vald, jahipiirkond) tasemel;

-          Iga loomatervishoiualase kõrvalekalde puhul seafarmis tuleb kahtlustada alati esmalt sigade Aafrika katku ja uurida sigu seakatku välistamiseks;

-          Parandada bioohutust jahipidamisel – kütitud metssiga ei tohi metsast välja viia enne negatiivse uurimistulemuse saabumist. Igal jahiseltsil peaks olema koht kütitud metssigade hoiustamiseks ja jahimajades nõuetele vastavad hoiutingimused. Jahipiirkondades, kus jahimajad puuduvad, peaksid olema ajutised hoiukohad, mida on võimalik puhastada ja desinfitseerida;

-          Jahipidamisel tuleb vältida nakkuse levikut transpordivahendite ja jahivarustusega.

16.–19. augustini viibisid Eestis missioonil Euroopa Komisjoni veterinaareksperdid, kes analüüsisid seakatku tõrjumiseks rakendatud meetmete tõhusust. Eksperdid kohtusid Eestis kolme päeva jooksul maaeluministeeriumi, VTA, veterinaar- ja toidulaboratooriumi, keskkonnaameti, keskkonnaministeeriumi, keskkonnaagentuuri, Eesti Maaülikooli ja Eesti Jahimeeste Seltsi esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles