Teises voorus on vastamisi Jõks ja Kallas

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas ja Allar Jõks.
Siim Kallas ja Allar Jõks. Foto: Liis Treimann

Laupäeval Estonia kontserdisaali kogunenud valijamehed saatsid teise vooru presidendikandidaadid Allar Jõksi ja Siim Kallase.

Hääletamisest võttis osa 334 valimiskogu liiget. Kandidaat Allar Jõks kogus 83, Siim Kallas 81, Mailis Reps 79, Marina Kaljurand 75 ja Mart Helme 16 häält.

Kui ükski kandidaat ei saa teises voorus nõutavat häälteenamust, toimub 14 päeva jooksul vabariigi presidendi erakorraline valimine riigikogus. Valimistoimingud algavad taas riigikogu I hääletusvoorust ning sellele eelnevast kandidaatide ülesseadmisest.

Kuna riigikogu ei suutnud augustis toimunud kolmes hääletusvoorus presidenti valida, usaldati see tähtis ülesanne valimiskogule. Nagu teada, koosneb valimiskogu 101st riigikogu liikmest ning 234st kohaliku omavalitsuse esindajast. Keskmine valijamees on aga 50-aastane meesterahvas.

Automaatselt jõudsid valimiskokku parlamendi kolmanda vooru kandidaadid Mailis Reps ja Siim Kallas. Ülejäänud kolm kandidaati pidid enda taha saama vähemalt 21 valijamehe toetuse. Kui riigikogus Mart Helmet üles ei seatud, siis valijameeste toetus õnnestus tal kokku saada.

Kui viimase aasta jooksul on rahva seas tehtud küsitlused näidanud, et populaarseim kandidaat on Marina Kaljurand, siis Postimees selgitas välja, et populaarseim kandidaat valijameeste hulgas on hoopis Siim Kallas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles