Valgamaa valijamehed peavad päeva Tallinnas raisatuks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rikutud sedelid.
Rikutud sedelid. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

“Raisatud päev!” oli vabariigi presidendi valimiskogus Valgat esindanud Ivar Undi vastus küsimusele, mis on tema esimene emotsioon pärast seda, kui selgus, et president valimiskogus ei selgunud.

Sama meelt olid ka Hummuli esindaja Marika Riit, Sangaste esindja Rando Undrus ja Tõrva esindaja Ilona Leetma. Valgamaalt pärit riigikogulane Priit Sibul aga leidis, et võinuks kodus parem õunu korjata. “Kurb, et ei valitud ära,” ütles Rein Randver Tõllistest. “Peaasi, et koju saab,” ütles Mart Vanags Karula vallast. “

Kõige positiivsemad emotsioonid tundusid olevat Palupera valla esindajal Vambola Sipelgal. “Hea seltskond, ilus ilm – mis siin ikka nii väga viga.”

Lasid end üllatada

Seejuures oli asjade selline käik, et president täna ei selgu, üllatav kõigile Valgamaalt valitud valijameestele, kellega Valgamaalasel vestelda õnnestus. Ainsana ei õnnestunud mõtteid vahetada Põdrala valla esinsja Rene Rahnuga. Ka ülikogenud politoloog Toomas Alatalu ei uskunud asjade sellist käiku.

Üllatusi pakkus aga juba valimiskogu esimene voor, millest pääsesid edasi Allar Jõks ja Siim Kallas. Nii Rein Randver, Heimar Lenk, Marika Riit, Rando Undrus kui Vambola Sipelgas avaldasid imestust selle üle, et kumbki naiskandidaat – ei Marina Kaljurand ega Mailis Reps edasi ei saanud.

Riigikogulane Heimar Lenk sõnas, et tema meelest on Kaljuranna mittepääsemine esimesest voorust kaugemale tõsine ninanips Eesti meediale. “Jäi vägisi muljem et meedia upitab Kaljuranda presidendiks.”

Aivar Nigol Otepäält oli aga üllatunud, et tema favoriidi Siim Kallase kõrval ka Allar Jõks nii palju hääli kogus.

Pettumus väga suur

Puka valla esindaja Aleksander Sven Esse oli üks nendest, kes seadis üles Mart Helme kandidatuuri. Helme aga kogus 1. hääletusvoorus vaid 16 häält. “Pettumus on väga suur,” tunnistas Esse.

Puka esindaja arvas teise vooru eel sedagi, et ju otsustamine taas Riigikokku läheb. Kas ta ka ise selle nimel teises voorus tühja sedeli valimiskasti lasi, ei nõustunud Esse kommenteerima. Samuti avaldas imestust Helme väikese häältesaagi üle Vambola Sipelgas.

Samas oli valdav enamus Valgamaa esindajaid teises vooru eel või järel veel seda meelt, et valimiskogul täna president siiski ära valida õnnestub. Skepsist väljendas lisaks Essele selles osas veel Õru valla esindaja Kalmer Sarv. Enda sõnul oli ta juba esimese vooru järel valimiskogu võimetuses presidenti valida sedavõrd kindel, et polnud lõpptulemuses isegi pettunud.

Pea pool Valgamaa esindajatest, kellelt sai küsitud isikliku eelistuse kohta, jäid vastuse võlgu, põhjendades seda sellega, et tegu on tema isikliku asjaga.

Siiski oli ka neid, kes oma eelistust ei varjanud. Nii Ilona Leetma, Kalmer Sarv, Ivar Unt kui Aivar Nigol kinnitasid, et toetasid Siim Kallast. Reformierakondlane Mart Vanags seda küll otsesõnu ei öelnud, aga kui temalt Kallase toetamise kohta küsisin, ka ei eitanud seda.

Ave Visor Helme vallast kinnitas esimese vooru eel jätkuvat toetust Marina Kaljurannale. Oli ta ju ka üks tema kandidatuuri ülesseadjatest. “Mul oli selles osas ka volikogu tugi,” kinnitas ta ülesseadmise kohta. Kuidas Visor teises voorus hääletas, on teadmata.

Valis tõe ja õiguse poolt

Hille Tamman Taheva vallast oli aga üks, kes seadis valimiskogus üles Allar Jõksi kandidatuuri. Oma kindlat toetust Jõksile kinnitas ta ka täna. “Valisin tõe ja õiguse poolt,” täpsustas igapäevaselt raamatukogus töötav naine.

Paljudel valimiskogu liikmetel on aga tõest ja õigusest ilmselt teistsugune arusaam ja nii on Eesti president jätkuvalt Toomas Hendrik Ilves. Riigikogu koguneb talle järeltulijat valima kahe nädala jooksul. Kui ka siis riigipead valida ei õnnestu, läheb see õigus taas valimiskogule.

Peaminister Taavi Rõivas kinnitas pärast hääletustulemuste selgumist, et Riigikogus peaks kandideerima presidendiks täiesti uued kandidaadid. Sama meelt oli Priit Sibul. “Peaks leidma kandidaadi, kes kindlalt võimeline koguma 68 häält Riigikogus,” kinnitas ta. Paraku polnud tal endal sellist kandidaati kohe välja pakkuda.

Teises hääletusvoorus sai Siim Kallas 138, Allar Jõks 134 häält. Märgistamata sedeleid oli 57, kolmel sedelil oli aga tehtud rist nii Jõksi kui Kallase nime ette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles