Valgamaa kohal hakkavad lendama hävitajad

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa õhuväe hävituslennuk Eurofighter Typhoon. Ämari lennubaasis on praegu neli sellist lennukit.
Saksa õhuväe hävituslennuk Eurofighter Typhoon. Ämari lennubaasis on praegu neli sellist lennukit. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eilsest teevad töönädala vältel Eesti kohal madallende kaks Ämari lennubaasis paiknevat Saksa õhuväe hävituslennukit Eurofighter Typhoon, mida võib näha ja kuulda ka meie maakonnas.

Lennukid lendavad Eesti kohal vaid selleks ette nähtud madallennu aladel, millest lõunapoolseim katab ka Valgamaa lääneserva. Hävitajate lennukõrgus ei ole kaitseväe staabi kinnitusel mingil juhul madalam kui 500 jalga ehk 152 meetrit ning lennud leiavad aset enamasti asustatud punktidest eemal. Madallende sooritatakse kokkuleppel lennuameti ja Lennuliiklusteeninduse aktsiaseltsiga.

«Kriisi- ja sõjaolukorras tuleb lahingulennukitel tihti lennata madalalt – luureandmete kogumiseks, maapealsete sihtmärkide hävitamiseks, vastase radarite vältimiseks ja nii edasi,» selgitas Eesti õhuväe teavitusspetsialist Alar Laats taoliste treeninglendude vajalikkust. Lisaks olevat madallennu puhul oluline navigeerimise harjutamine ja formatsioonis ehk teiste lennukitega koos lendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles