Kuidas tulla toime vapsikupesaga?

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vapsikud võivad uueks pesakohaks valida ka vana pesakoha vahetu naabruse, mistõttu sünnib otsekui liitpesa. Just nii juhtus sel aastal Sangaste vallas Restus.
Vapsikud võivad uueks pesakohaks valida ka vana pesakoha vahetu naabruse, mistõttu sünnib otsekui liitpesa. Just nii juhtus sel aastal Sangaste vallas Restus. Foto: Lea Margus

Eks nende vapsikutega ole nagu sääskedegagi. Kevade lõpu poole ju ikka imestatakse: kuidas neid sääski tänavu küll nii palju on? Ka vapsikud justkui unustatakse ja alles hilissuvel vaadatakse majapidamises kartlikult ringi: kus see pesa neil siis sel aastal ehitatud on?

Vapsikud võivad pesa teha puukuuri, katuseharja või neile koduseks muutunud pööningule. See võib rippuda puu otsas või sumiseda kuldnoka pesakastis.

Vastu sügist pole aga enam suurt mõtet üritada vapsikupesa oma elamise juurest kõrvaldada. «Nad on nagunii lõpetamas,» tähendas kiletiivaliste uurija, zooloogiateadur Villu Soon, kes on üle 15 aasta mesilasi ja herilasi, nende hulgas vapsikuid uurinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles