Eesti sai uue presidendi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu valis täna Kersti Kaljulaidi 81 poolthäälega Eesti presidendiks. 17 Riigikogu liiget jättis seejuures valiku tegemata. Valituks saamiseks oli tal vaja saada vähemalt 69 parlamendisaadiku toetus.

Hääletamisest võttis osa 98 saadikut.

Kaljulaid tänas parlamenti usalduse, talle antud allkirjade ja häälte eest. «Meie koostöö tuleb sõbralik ja hea, selles olen täna täiesti veendunud. See on suurepärane kapital, mida võtta siit kaasa Kadriorgu,» ütles ta Riigikogu ees.

Kersti Kaljulaid on sündinud 30. detsembril 1969. Ta on osalenud paljude Eestile vajalike otsuste langetamisel, olgu näiteks toodud vaid sajandivahetuse perioodi jäävad olulised sotsiaalvaldkonna reformid. Tal on rahvusvaheline kogemus Euroopa Kontrollikoja liikmena ja panus akadeemilise elu arengusse Tartu Ülikooli nõukogu esimehe kohuseid täites. Talle on omistatud aasta eurooplase tiitel ja Koosmeele auhind.

Kaljulaidi seadsid üles kõik 14 Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liiget, kõik 15 Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liiget, kõik 30 Reformierakonna fraktsiooni liiget, kõik 8 Eesti Vabaerakonna fraktsiooni liiget ning 23 Keskerakonna fraktsiooni liiget.

Uue presidendi valimise üle avaldas heameelt ka praegune Eesti riigipea. «Annan 10. oktoobril rahuliku südamega ja kindlal meelel Vabariigi Presidendi ameti üle Kersti Kaljulaiule,» ütles alates 2006. aasta sügisest riigipea ametit pidanud Toomas Hendrik Ilves.

«Kersti Kaljulaiul on tundlik ja tark pilk nii Eesti sisse kui ka Euroopasse ja julgeoleku teemadesse,» kinnitas president Ilves, kes hiljuti nimetas Euroopa Kontrollikoja senise liikme Kersti Kaljulaiu arenguseire nõukotta. «Kutsun kõiki kaasmaalasi teda toetama uue riigipeana.»

President Ilves tunnustas parlamendierakondi presidendivalimistel parteideülese kokkuleppeni jõudmisel. «Nagu ütlesin ka parlamendi sügishooaja avamisel,vajame kokkulepet, et valida president, kellel parlamentaarsele riigile kohane poliitiline toetus, kes teab enda põhiseadusest tulenevat ametijuhendit ning seisab oma kogemuste ja mõistusega Eesti eest nii kodus kui välissuhtluses.»

Uus president astub viieks aastaks ametisse 10. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles