Labor hakkas proove analüüsima ka nädalavahetustel

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade Aafrika katku haigestunud loom sellesse tõppe suure tõenäosusega ka sureb.
Sigade Aafrika katku haigestunud loom sellesse tõppe suure tõenäosusega ka sureb. Foto: Marko Saarm / Sakala

Seoses intensiivsema küttimisperioodi algusega hakkas veterinaar- ja toidulaboratoorium (VTL) oktoobrist analüüsima metssigadelt võetud seakatku proove ka pühapäeval.

"Seoses jahihooaja algusega oleme pikendanud labori tööaega nädalavahetustel, et kõik proovid jõuaksid õigeaegselt laborisse ja saaksid võimalikult kiiresti analüüsitud," ütles veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Eestis on seakatku tõrjumiseks metsas seatud eesmärgiks saavutada 2018. aasta veebruari lõpuks metssigade asustustihedus 1,5 isendit 1000 hektari kohta igas jahipiirkonnas ning 2016/2017. jahiaasta lõpuks vähem kui 2 isendit 1000 hektari kohta. Selle eesmärgi täitmiseks tuleb metssigu küttida minimaalselt keskkonnaagentuuri etteantud mahus, mis sellel jahiaastal on vähemalt 17 850 metssiga.

VTA on korraldanud laupäeviti metssea vereproovide kogumise ja laboratooriumisse saatmise. Jahimeestel on võimalus vereproovid toimetada laupäeviti kokkulepitud ajaks maakonna veterinaarkeskusesse, et labor saaks neid juba pühapäeval analüüsida.

«Selleks, et alanud jahihooajal metssigade küttimine laabuks ja kõik piirangutsoonides kütitud metssead saaksid uuritud, kutsume jahimehi kasutama VTA loodud võimalusi proovide edastamiseks,» ütles jahimeeste seltsi tegevjuht Tõnis Korts.

30. septembri seisuga on sel aastal sigade Aafrika katku suhtes uuritud 11 239 metssiga, neist 1133 on tuvastatud seakatk.

VTL võtab proove vastu terve ööpäeva. Jahimeestele jääb ka võimalus ise proove laborisse viia. Prooviga peab kindlasti kaasas olema vastav kaaskiri. Samuti on VTL koostanud jahimeestele proovide pakendamise ja proovide laborisse saatmise täpsustatud juhendi ning proovide tulemustest teavitamise korra.

Lisainfo on leitav Eesti jahimeeste seltsi kodulehelt ning sigade Aafrika katku veebilehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles