Tarmo Tamm

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tamm
Tarmo Tamm Foto: Valgamaalane

1. Miks Te tõstsite maamaksu eelmisel masuaastal kolmandiku võrra – enda palka vähendamata?

Valla eluks vajalikud otsused langetab vallavolikogu mitte vallavanem.
Kõigi valla palgal olevate töötajate töötasud on ühtlase arvestuse põhiselt 2006.–2007. aasta tasemel kuni tänase päevani, sh ka vallavanema oma.

2. Kuidas suhtute euroliidust väljaastumisse?

Miks peaks?

3. Kuidas suhtute ettepanekusse keelata välismaalastele maa müümine?

Oleme soovinud olla demokraatliku ja avatud maailma üks osa, siis tuleb ka antud küsimuses anda teistele võimalus. Ise küsimus on, kas see peab toimuma 2011. aastal jõustuva otsusena.

4. Mil moel vähendate inimeste ärakolimist Valgamaalt ja Eestist?

Regionaalselt soodustaksin kiiremas korras ettevõtete arendamistegevusi maapiirkondades investeeringutoetuste ja uute töökohtade loomisel riigipoolsete vastavate toetusprogrammide abil.

5. Kas lubate seista Valga–Võru–Koidula rongiliikluse käivitamise eest?

Aga loomulikult, igasugune liikumine selles piirkonnas toob endaga kaasa täiendusi, mis tähendab uute teenuste ja töökohtade teket Kagu-Eestisse.

6. Mida peaks tegema, et Valga haiglasse saada tööle uusi arste?

Tuleb välja töötada tööle asujatele soodustused, mis panevad inimest eelistama ääremaad keskustele ja Eestimaad naaberriikidele (näiteks eluasemega kindlustamine või siis kas või kolmepoolne lepingukohustuse täitmine töötaja poolt võetavate eluks vajalike pangakohustuste ees – osapooled töötaja, riik ja pank).

7. Kas olete viimastel aastatel osa võtnud heategevuslikest üritustest Valgamaal annetajana?

Jah.

8. Kuidas näete hetkel perearstinduse sektorit tegutsemas ja mida toob tulevik?

Perearstindus on minu jaoks mitmetahuline probleemide pundar.
1. Eestimaa mastaabis on lastud riigi poolt tekkida kummaline olukord, kus koolitame välja oma maksumaksja rahaga arste ja siis me lihtsalt ei suuda seadustega reguleerida nii, et mingi aeg panustataks ka meie ühiskonna heaks. Kindlasti oleme naaberriigi Soome jaoks selles valdkonnas hea ja korralik tootjamaa.
2. Nähes, kuidas perearstinduses käib rahastusüsteemi juures nn isemajandamine (iga patsient toob endaga kaasa perearstile teatud hulga raha), ei saa ma aru, kuidas on neil olnud võimalik käia mitmeid kordi aastas soojal maal puhkamas, eeldan, et tõenäoliselt ravimifirmade toel, ja liisida keskmiselt kolme aasta tagant võimalikult moekaid liiklusvahendeid, mis aga talumajapidamisse appi tõttamisel on kasutuskõlbmatud (sobivad ainult suvel oma patsientide külastamiseks, siis aga ju kõik Eestimaal puhkavad).
3. Oleme ausad, üliinimesi on meie seas vähe ja arvan, et perearst ei saa olla vastutaja hällist hauani, teatud vanuseni võiks vastutuskoormuse võtta ja anda lastearstiks õppinud eriala inimestele.
4. Eesti tegutsevate perearstide vanus on ehmatav, vajame kiiresti lähiaastatel asendajaid.

9. Mida arvate Palestiina omavalitsuse püüdlustest iseseisva riigi poole ja kuidas hindate Eesti Vabariigi vaoshoitust selles küsimuses?

Mis saab selle vastu olla, kui keegi tahab saada iseseisvaks riigiks, ka meie võitlesime selle eest, et saada iseseisvaks – saime. Vaoshoitust hindan positiivseks jooneks.

10. Kas Teie arvates on üksikisikule kehtestatud kautsjon Riigikogu valimistel kandideerimiseks mõistliku suurusega?

Ei näe antud küsimuses probleemi, kes ikka on nõuks võtnud kandideerida, leiab ka küsitud summa.

11. Milline on Teie hinne viiepalliskaalal Eesti riigi praegu võimuloleva koalitsiooni tegudele majanduskriisi leevendamisel?

3+

12. Kas toetate Pakri saarele tuumajaama rajamist?

Ei

13. Kui suur on Teie arvates minimaalne sissetulek kalendrikuus neljaliikmelisele perele (ema, isa, kaks kooliskäivat last), et end ära majandada?

Tänane ametlik toimetuleku piir nimetatud pere suurusele on 260,78 eurot, kuid olen veendunud, et meie ümber on täna piisavalt peresid, kes peavad vähemaga hakkama saama.

14. Milliseks hindate Helme valla küttemajandust, samuti joogivee ja kanalisatsiooni olukorda?

2010. aasta lõpukuudel avanes Helme vallal võimalus esitada rahastustaotlused küttemajanduse kaasajastamiseks valla kahe suurema asula – Helme ja Linna küla kohta. Samaaegselt koostati ka rahastustaotlused valla nelja asula joogivee ja kanalisatsioonisüsteemide trasside rekonstrueerimise kohta. Suurlinnad on oma järjekorras eurorahad saanud ja usun, et ka maapiirkondadest esitatud suurprojektid rahastatakse.
Päeva olukorrast rääkides toimivad kõigis asulates olemasolevad süsteemid.
Loodame, et esitatud projektid saavad rahastatud.

15. Mida Te Toompeale saamiseks lubate?

Toompeale saamiseks ei luba ma küll midagi, kuid kui peaksin osutuma valituks, siis kinnitan, et esmajärjekorras seisan praegu vaevleva maaelu mitmekesistamise ja arendamise eest. Hariduses räägiks kaasa kodulähedaste lasteaedade ja koolide olemasolust ning võimalikult lapsesõbralikust koolipäeva pikkusest.
Ettevõtluskeskkonnas räägiks kaasa lähiaastatel ettevõtluse soodustamisest maapiirkondades.

16. Kas Linna küla saab viimaks noortekeskuse?

Helme vald on valmis Linna küla külastuskeskuse rahastustaotluse kolmandat korda esitama. Kas rahastust tuleb? Vald omal jõul ehitamist ilma riigi toeta mõistlikuks ei pea. Viimastel aastatel on tähelepandavalt riik võtnud hoiaku toetada ärimehelikult riskivabalt investeeringuid suurematesse asumitesse – keskustesse, kus tegemist vähemalt rahvaarvuga tuhandetes.
Riigikokku kuuludes tahan tekkinud hoiakut muuta.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles