Ilona Leetma

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilona Leetma
Ilona Leetma Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

1. Mida teete lähiajal selleks, et töötavatel inimestel oleks võimalik olla haiguslehel ja seejuures maksta arveid ja toita peret?

Kõige olulisem on tegeleda ennetustegevusega, et haigeks ei jäädaks. Me kõik teame, et tervislik toitumine ja piisav kehaline aktiivsus on hea tervise alused. Võimalusel tuleks lasta ennast ka vaktsineerida.
Samuti on oluline, et riik pakuks paremaid tervisekontrolli võimalusi, suurendades korrapäraste tervisekontrollide mahtu nii lastele kui täiskasvanutele. Reformierakonna nägemuses on vajalik soodustada eelkõige inimeste enda valikuvabadusi tervishoiuteenuste rahastamisel, suurendades võimalusi näiteks vabatahtlikuks tervisekindlustuseks.

2. Kas Teie meelest ei ole lastetoetus 19 eurot kuus meie laste mõnitamine?

Minu seisukoht on see, et lastetoetust peaksid saama need, kellel on tõesti selle järele vajadus, mitte et kõik võrdselt. Samas peaks olema kindel, et raha jõuab ikka lasteni (ringirahad jne).

3. Kuidas suhtute euroliidust väljaastumisse?

Euroopa Liitu ja nüüd ka eurotsooni kuulumine tähendab Eestile majanduslikku usaldusväärsust, stabiilsust, turvalisust laiemalt. See tagab Eestile kiirema arengu.
Euro = investeeringud, tugev majandus, suuremad pensionid ja palgad, paremad avalikud teenused, turvalisus, hea haridus. Miks peaksime tahtma sellest loobuda?

4. Kuidas suhtute ettepanekusse keelata välismaalastele maa müümine?

Ei toeta. Meil on vaba turumajandus. Oluline on, et Eestimaasse tehtavad investeeringud aitaksid luua töökohti, toota rahvuslikku rikkust ja muudaksid meie kõigi elu paremaks. Olgu need siis kodu- või välismaised investeeringud.

5. Mil moel vähendate inimeste ärakolimist Valgamaalt ja Eestist?

Olen MTÜ Valga-Valka Partnership juhatuse liige, tegeleme hetkel projektiga, et luua võimalused konkurentsivõimelise kõrghariduse saamiseks Lõuna- ja Kagu-Eesti piirkonnas koostöös Eesti ja naaberriikide Läti ning Vene ülikoolidega. Sellega seoses hoiame kokku perede raha hariduskuludelt ning loome soodsa pinnase noorte jäämiseks piirkonda. Hea haridus on ka parim kindlustus töötuse vastu.

6. Kas lubate seista Valga–Võru–Koidula rongiliikluse käivitamise eest?

Seda on keeruline lubada, Koidula piirijaam on mõeldud eelkõige kaubarongide liiklemiseks ja ajaga on ka sealkandis elanikke väheks jäänud.

7. Mida peaks tegema, et Valga haiglasse saada tööle uusi arste?

Eks arstidega ole sama nagu kõigi teistega, et piirkond peab olema atraktiivne elamiseks. Seega on vaja igati toetada piirkonna arengut.

8. Kas olete viimastel aastatel osa võtnud heategevuslikest üritustest Valgamaal annetajana?

Olen ja mitte ainult annetajana, vaid ka korraldajana. Korraldasime Valgamaa NaiRega heategevusürituse «Usun inimeste headusesse», mille käigus kogusime raha abivajavale noormehele.

9. Kuidas näete hetkel perearstinduse sektorit tegutsemas ja mida toob tulevik?

Reformierakond toetab Euroopa Liidu tasandil patsientide vaba liikumist võimaldava seadusandluse loomist. Samuti peame õigeks ravi pakkuvate teenuseosutajate paljusust ja raviks ettenähtud rahaliste vahendite suuremat sidumist patsientidega, et avardada Eesti siseselt patsientide valikuvõimalusi raviteenuste saamiseks.
Tervishoiuteenuse tagamiseks kõikjal Eestis loome asendusperearstide süsteemi, mis tagaks perearsti olemasolu igale elanikule ka siis, kui oma perearst puhkab või tekib muu ettenägematu takistus teenuse osutamiseks raskesti ligipääsetavates paikades.

10. Mida arvate Palestiina omavalitsuse püüdlustest iseseisva riigi poole ja kuidas hindate Eesti Vabariigi vaoshoitust selles küsimuses?

Ei ole asjatundja selles küsimuses.

11. Kas Teie arvates on üksikisikule kehtestatud kautsjon Riigikogu valimistel kandideerimiseks mõistliku suurusega?

Jah

12. Milline on Teie hinne viiepalliskaalal Eesti riigi praegu võimuloleva koalitsiooni tegudele majanduskriisi leevendamisel?

Neli pluss. Rahva püsiv toetus praegusele valitsusele näitab, et hinnatakse seda tööd, mida valitsus teeb stabiilse majanduskasvu saavutamiseks.

13. Kas toetate Pakri saarele tuumajaama rajamist?

Reformierakond toetab Eestile oma tuumajaama rajamist, sest see tagab meile energiasõltumatuse.

14. Kui suur on Teie arvates minimaalne sissetulek kalendrikuus neljaliikmelisele perele (ema, isa, kaks kooliskäivat last), et end ära majandada?

600 eurot.

Copy
Tagasi üles