Margus Lepik

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Lepik
Margus Lepik Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

1. Kas Te olete peibutuspart või on Teil tõsine huvi uuesti tööd Riigikogus proovida?

Kandideerin, sest pean oluliseks anda oma panus Reformierakonna edusse nendel valimistel, et praegune valitsus saaks jätkata tööd stabiilse majanduskasvu nimel. Olen pärast valimisi otsustanud jätkata maavanema ametikohal.

2. Mida teete lähiajal selleks, et töötavatel inimestel oleks võimalik olla haiguslehel ja seejuures maksta arveid ja toita peret?

Kindlasti annan oma panuse selleks, et inimestel tuleks võimalikult vähe haiguslehel olla s.o tervistedendavate projektide elluviimine maakonnas, liikumisvõimaluste parandamine jne.
Samuti pean vajalikuks, et riik pakuks paremaid tervisekontrolli võimalusi, suurendades korrapäraste tervisekontrollide mahtu nii lastele kui täiskasvanutele.

3. Kas Teie meelest ei ole lastetoetus 19 eurot kuus meie laste mõnitamine?

Loomulikult on paljud toetused väiksemad kui tahaksime. Majanduslike võimaluste tekkimisel tuleb tõsta peretoetusi ja samas viia nad ka vajaduspõhiseks. Mitte kõik Eesti pered ei vaja lastetoetust.

4. Mida konkreetselt tegite maakonna eluolu parandamiseks eelmises Riigikogu koosseisus ja kas on mingis eluvaldkonnas seda ka märgata?

Konkreetselt seisin ja kaitsesin mitmeid Valgamaad puudutavaid projekte, et kindlustada nende rahastamine ja elluviimine. Valgamaa kutseõppekeskus ühe näitena. Seadusloome poole pealt said kohalikud omavalitsused võimaluse omandada riigilt soodustingimustel arenguks vajalikku maad.

5. Miks mindi pärast Teie tööleasumist maavanemana üle mikrobussidele ja katkes korralik bussiliikus?

Ühistranspordi efektiivsel korraldamisel on oluline, et busside suurus vastaks reisijate arvule. Aeg, kus 50 kohalises bussis sõitis 10 reisijat, on möödas. Bussiliinide arv, väljumisajad ja vedude maht on jäänud 2011. aastal samaks nagu varasemalt.

6. Kuidas suhtute euroliidust väljaastumisse?

Eesti on võitnud palju rohkem sellest, et Euroopa Liidus oleme, kui et me oleks väikeriigina sealt väljas. Nüüd läksime üle ka eurole, mis annab Eestile juurde väärtuslikku majanduslikku usaldusväärsust, mis omakorda aitab Eestil kiiremini areneda. Ei toeta väljaastumist.

7. Kuidas suhtute ettepanekusse keelata välismaalastele maa müümine?

Ei poolda sellist ettepanekut.

8. Mil moel vähendate inimeste ärakolimist Valgamaalt ja Eestist?

Tuleb luua head elamistingimused. See on kvaliteetse hariduse omandamise võimalus, head juurdepääsuvõimalused nii teede kui internetiühenduse osas ja luua korralik taristu, mis on aluseks ettevõtluse arengule.

9. Kas lubate seista Valga–Võru–Koidula rongiliikluse käivitamise eest?

Jah, kindlasti. See on maakonna arengu üks suurimaid võimalusi.

10. Mida peaks tegema, et Valga haiglasse saada tööle uusi arste?

Vaata küsimus nr 8 vastust. Valga haiglas on olemas head töötingimused ja mitmedki arstid on siin lepingu alusel tööd tegemas. Euroopa Liidu patsientide vaba liikumise direktiivi kiire rakendamine annab Valga haiglale võimaluse välisriikidest, eelkõige Lätist pärit patsientide raviks ja meie tervishoiupoliitika peab kinnitama üldhaiglate, sealhulgas Valga haigla vajadust.

11. Kas olete viimastel aastatel osa võtnud heategevuslikest üritustest Valgamaal annetajana?

Jah, olen nii isiklikult kui ka läbi heategevusorganisatsiooni Valga Lions klubi, mille liige ja asutaja ma olen.

12. Kuidas näete hetkel perearstinduse sektorit tegutsemas ja mida toob tulevik?

Perearstinduse suurim mure on arstide puudus, muus osas süsteem toimib. Minu ettepanek on anda esmatasandi arstiabi andmise võimalus ka maakonnahaiglatele.

13. Mida arvate Palestiina omavalitsuse püüdlustest iseseisva riigi poole ja kuidas hindate Eesti Vabariigi vaoshoitust selles küsimuses?

Toetan iseseisva Palestiina riigi tekkimist. Ei ole nõus väitega Eesti Vabariigi vaoshoituse kohta. Palestiinat on külastanud nii vabariigi president kui Riigikogu väliskomisjon ja andnud oma panuse konflikti lahendamiseks. Samuti teeb näiteks e-Riigi Akadeemia koostööd Palestiina omavalitsusega.

14. Kas Teie arvates on üksikisikule kehtestatud kautsjon Riigikogu valimistel kandideerimiseks mõistliku suurusega?

Jah.

15. Milline on Teie hinne viiepalliskaalal Eesti riigi praegu võimuloleva koalitsiooni tegudele majanduskriisi leevendamisel?

Neli. Eesti valitsus on majanduskriisiga hästi hakkama saanud, kuigi töötuse vähendamisega tuleb veel tööd teha – aga see ongi protsess.

16. Kas toetate Pakri saarele tuumajaama rajamist?

Toetan tuumajaama rajamist. Asukoha peab määrama põhjalik analüüs, sealhulgas keskkonnamõjude hindamine.

17. Kui suur on Teie arvates minimaalne sissetulek kalendrikuus neljaliikmelisele perele (ema, isa, kaks kooliskäivat last), et end ära majandada?

Ei oska summat pakkuda. Sõltub pere vajadustest ja ka asukohast ehk sellest, kas on võimalik endal toiduaineid kasvatada.

18. Mida olete Valga spordi heaks teinud?

Olen andnud oma panuse spordi heaks kõigil ametikohtadel, mida olen pidanud. Linnapeana olin Valga spordihalli ehitamise eestvedaja, Riigikogu liikmena seisnud selle eest, et riigieelarvest rahastamine jätkuks. Olen nõu ja jõuga aidanud kaasa Valga korvpallimeeskonna tegemistele nii Eesti meistrisarjades kui ka korvpalli propageerimisele noorte seas. Olen Valga linna toonud Eesti triatloni maastikule, neli aastat on Valga võõrustanud Eesti karikaetappi triatlonis ja lõpuks üritan ka isikliku eeskujuga innustada inimesi sportima.

19. Mida veel kavatsete teha, et Valgat ja Valga sporti esile tõsta?

Maavanemana on mul kohustus tagada kogu maakonna tasakaalustatud areng. Minu eesmärgiks on luua võimalikult võrdsed võimalused spordi harrastamiseks kõigis Valgamaa omavalitsustes. Näiteks on Valga korvpallikool alustanud korvpalli propageerimist üle maakonna, luues noorte treeningrühmi ka Valgast väljaspool. Oluline on suurte sporsdiürituste toomine Valgamaale. Esimest korda on sel aastal Valga korraldada Eesti meistrivõistlused triatlonis poolpikal distantsil. See on täiesti minu initsiatiivil tekkinud üritus.

20. Miks rajas Eesti Energia bioküttel koostootmisjaama Läti-Valka, mitte Valgamaale? Kas sellest on kasu ka Valgale?

Läti Valkas oli soojusettevõte müügis ja Eesti Energia otsustas selles osaluse soetada. Kasu võib tekkida läbi konkurentsi. Kui Valka koostootmisjaam suudab pakkuda odavamat soojust ja elektrit kui on Eesti poolel võimalik saada, on täiesti reaalne, et leiab kliente ka Valgas.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles