Ettevõte avab keset metsi elektrijaama

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootmisjaam on omalaadne katseprototüüp. Kui katseperiood möödas, osatakse juba täpsemalt öelda, milline peab olema väikemajapidamisse sobiv elektrijaam ja milliste tarbimisharjumustega kliendi juures see kõige paremini töötab.
Tootmisjaam on omalaadne katseprototüüp. Kui katseperiood möödas, osatakse juba täpsemalt öelda, milline peab olema väikemajapidamisse sobiv elektrijaam ja milliste tarbimisharjumustega kliendi juures see kõige paremini töötab. Foto: Lea Margus / Valgamaalane

Täna, 5. oktoobril võtab Elektrilevi ehitajalt vastu Valgamaal Hummuli vallas Aitsra külas endise metsavahitalu õuele rajatud päikeseelektrijaama, mis on osa Elektrilevile märgilise tähendusega pilootprojektist. Nimelt soovib võrguettevõte testida, kas tulevikus võiks osa väiksemaid elektriliine asendada hajaenergeetika lahendustega.

«Selge on, et tuleviku elektrivõrk peaks olema praegusest kohanemisvõimelisem. Täna on meie suur väljakutseks, et kliendid ei ole enam seal, kus  meie võrk – peaaegu igas kümnendas tarbimiskohas elektrit praktiliselt ei tarbita, kuid võrk on valmis ja seda tuleb hooldada,» selgitas Elektrilevi juht Tarmo Mere.

Tema sõnul võiks üks lahendus olla, et üksikutele majapidamistele, kuhu jõuab elekter pika metsaliini kaudu, paigaldaks võrguettevõte tulevikus kuluka liiniuuenduse asemel kohaliku hajatootmisjaama koos generaatoriga. Võrguettevõtte ülesandeks jääks mõistagi ka kõik jaama käigushoidmise, hooldamise ja häirete kõrvaldamisega seonduv – nagu see on tänagi võrguteenuse puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles