Uus eelarve toob pensionitõusu, üksikpensionäride toetuse ja hambaravihüvitise

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Tiidus
Urve Tiidus Foto: Silver Pukk

Tallinnas eakate festivalil „60+“ osalenud Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Urve Tiiduse sõnul on pensionäridele järgmise aasta riigieelarves mitu  rõõmustavat sõnumit: uus aasta toob jätkuva pensionitõusu, 85-eurose hambaravihüvitise ning kättesaadavamaks muutub kvaliteetne perearstiabi.

 Samuti käivitub järgmisest aastast pensionäride abistamise süsteem, mis tähendab üksi elavatele vanemaealistele 115 euro suurust lisatoetust.

„Eelarve üks ülesandeid on anda kindlustunnet homse päeva ees neile, kes riigi tuge kõige enam vajavad. Pensionitõus jätkub ka järgmisel aastal. 5,2 protsendine kasv tähendab 417 eurost keskmist pensioni, mis jääb endiselt maksuvabaks,“ ütles Tiidus. 

Urve Tiiduse sõnul on üksi elavad pensionärid sageli majanduslikult kõige keerulisemas olukorras, mistõttu on eelarves  peaminister Taavi Rõivase eestvedamisel eraldatud neile lisatoetus. „Uuest aastast käivitub täiesti uus pensionäride abistamise süsteem, millega üksi elavad vanemaealised hakkavad saama lisatoetust 115 eurot aastas. See puudutab ligi 100 000 üksi elavat pensionäri,“ selgitas Tiidus.

„Selleks, et anda eakatele täiendavat tuge hambaravi eest tasumisel, suureneb uuest aastast pensionäride hambaravihüvitis tänaselt 19,18 eurolt 85 eurole. Lisaks jääb alles ka proteesihüvitis 255,65 eurot kolme aasta peale,“ lausus Tiidus, lisades, et riiklik tugi peaks julgustama hambaarsti külastama ka neid, kel pingeline eelarve on  seni sundinud hambaarsti  visiidiga viivitama.

Tiidus märkis, et järgnevatel aastatel ehitatakse või renoveeritakse üle Eesti 59 tervisekeskust. „Nendesse keskustesse koonduvad näiteks perearsti ja -õe, füsioteraapia ning koduõenduse teenused. See on vajalik  samm selles suunas, et muuta kvaliteetne perearstiabi veelgi kättesaadavamaks,“ sõnas Tiidus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles