Selts soovib pikendada perearsti juurde saamise aega

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglakoridor. Foto on illustratiivne.
Haiglakoridor. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Perearstide Selts tegi ettepaneku pikendada perearsti juurde saamise aega viielt päevalt kümneni. Sellega seoses kutsub Eesti Apteekide Ühendus patsiente kergemate tervisemurede korral pöörduma apteeki.

«Eesti apteekrid on patsiendile kõige kättesaadavamad tervishoiutöötajad, kel suutlikkus tuvastada terviseprobleemi tõsidus ning vajadusel anda ise kergemate haigussümptomite korral nõu. Samuti saab apteeker aidata otsustada, kas patsient peab pöörduma perearsti poole või tõsisemate seisundite korral haiglate erakorralise meditsiini osakonda,» ütles EAÜ juhatuse liige, proviisor Kristiina Sepp.

«Apteekritele on tuttav olukord, kus inimene ei pääse enda sõnul perearsti juurde, ent tema tervislik seisund on nii kriitiline, et apteekril ei jää muud üle kui kiirabi kutsuda,» rääkis Sepp. «Ootame patsiente kergemate tervisehädade korral pöörduma apteeki, et võimaldada tõsisemate sümptomitega patsientidel kiiremini arsti vastuvõtule pääseda.»

Kuna apteegid on kaua avatud, patsiendid ei pea teenuse eest eraldi maksma ning teadmised ravimitest on apteekril väga laiapinnalised ja tihti arstidest detailsemad, aitab apteekri poole pöördumine Sepa sõnul kindlasti leevendada arstide ja õdede koormust.

«Kroonilistele haigetele, kellele on arst määranud pikaajalise ravi, on apteeker tihti ainus tervishoiutöötaja, kellega ta poole aasta jooksul regulaarselt oma tervisest vestelda saab ja kes saab aidata ravimikasutuse jälgimisel,» rõhutas ta.

EAÜ hinnangul peaksid apteekrid olema efektiivsemalt kaasatud esmatasandi tervishoiusüsteemi, et tagada patsiendile parim võimalik ravi. «Tervishoiutöötajate tööjõupõud, elanikkonna vananemine ja eluea pikenemine tingivad vajaduse tervishoiusüsteemi tõhustamiseks,» tõdes proviisor Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles