Eesti evangeelse luterliku kiriku kogudustes alustasid pühapäevakoolid

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää kirik linnamäe poolt vaadatuna.
Otepää kirik linnamäe poolt vaadatuna. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ligi sajas Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) koguduses alustasid selgi sügisel uut hooaega pühapäevakoolid, kirjutab Eesti Kirik.

EELK laste- ja noorsootöö spetsialist Titta Hämäläinen kinnitas, et temalgi pole täit ülevaadet  sellest, kuidas pühapäevakoolid elavad. Samas on teada, et üldiselt tullakse toime kitsaste olude kiuste. Mullu kulutati EELK-s lastetööle ainult 44 000 eurot, millest ligi 40 protsenti langeb Tallinna praostkonna arvele.

Hämäläinen möönab, et raha on tõepoolest vähe, kuid õpetajad saavad paljudest raskustest üle tänu uskumatule leidlikkusele ja entusiasmile. Ühed koguvad meisterdamiseks küla pealt taaskasutatavaid materjale kokku, teised maksavad vajaminevad materjalid oma taskust kinni. Tõhusat abi on saadud aga ka välismaa sõpruskogudustest ning Soome organisatsioonidelt Rauhan Sana ja Kylväjä.

Lastetöötegijate peres on erialase haridusega inimesi, pikema erikursuse läbinuid ja tugeva mentori käe all õppinuid. Leidub aga ka vähesema ettevalmistusega või äsja kogudusega liitunuid, kel tuleb mõndagi õppida töö käigus.

"Hea, et korraldatakse koolitusi, aga neid võiks rohkemgi olla. Puudust tuntakse ka õppematerjalidest ning muret teeb lastetöötegijate järelkasv, eriti väikestes maakogudustes. Paljud õpetajad toovad esile küsimuse, et kui mina nüüd ära väsin ja lõpetan, kes seda siis jätkab," ütles Hämäläinen Eesti Kirikule.

Pühapäevakoolides käib päris palju lapsi, kelle vanemad üldse kogudusega seotud ei ole. Maal on lastel nimelt vähe huvitegevuse võimalusi. Vahel tunnevad lapsed pühapäevakooli õpetajat kas koolist või lasteaiast, mõnel pool toimuvad tunnid koolimajas, raamatukogus või muus tuttavas kohas. Mõnigi kord tulevad pühapäevakooli läinud laste järel koguduse juurde ka vanemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles