Juhtkiri: Kõrge aktsiis rikub mainet

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriva tähendusega.
Pilt on illustreeriva tähendusega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maksu- ja tolliameti (MTA) numbrituvastuskaamerad Ikla piiripunktis näitavad, et lühiajaliste käikude hulk Eestist Lätti ja tagasi on kasvanud aasta varasemaga võrreldes enam kui kaks korda. Põhjust pole vaja kaugelt otsida – asub ju kahe riigi piiril olevas kompleksis kauplus, kust saab osta alkoholi tunduvalt soodsamalt kui keskmises Eesti poes, kus joovastav märjuke müügil on.

MTA tahab lähiajal samasugused kaamerad – kokku 14 – paigutada kõigile Eestit Lätiga ühendavatele suurematele teedele. Eesmärk pole mitte üksnes alkoholiturismi parem seire, vaid ka salakütuse impordi, narkootikumide veo ja muude kuritegude tõkestamine.

Ilmselt rõõmustab plaan kõiki neid, kes tundnud muret selle pärast, et Schengeni viisaruumiga liitumise järel kadunud lauspiirikontrolli tõttu kurjategijad justkui kontrollimatult Eestisse siseneda ja siin omatahtsi tegutseda saavad. Arvata võib aga, et kontrollijate põhiline aur läheb siiski just suurte üle piiri veerevate alkoholikoguste ja nende liigutajate püüdmisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles