Kaevetööd sõjakalmistul tekitasid erimeelsusi

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klubi Kamerad esindaja Dmitri Šutov tõrjub süüdistust, justkui oleks kaevetöid tehtud suurte masinate kaasabil. «Kopaga võetakse lahti ainult pealmine kiht matmispaigal, edasine on juba käsitöö,» kinnitab ta.
Klubi Kamerad esindaja Dmitri Šutov tõrjub süüdistust, justkui oleks kaevetöid tehtud suurte masinate kaasabil. «Kopaga võetakse lahti ainult pealmine kiht matmispaigal, edasine on juba käsitöö,» kinnitab ta. Foto: Kodulooklubi Kamerad

Septembris tegi otsingu- ja kodulooklubi Kamerad kaevetöid Hummuli vallas Teise maailmasõja aegses matmispaigas. Valga militaarmuuseumi juht Meelis Kivi annab nende tegevusele hävitava hinnangu.

Tööd Kalda kalmistuks nimetatud matmispaigas Jeti külas võttis Kamerad ette, et leida ja ümber matta sinna sängitatud Saksa sõdurid. Arhiiviandmete põhjal oli tegu 1944. aasta augustis ja septembris Väikese Emajõe rindejoonel peetud lahingutes langenutega.

Otsinguid teinud klubil on küll olemas Saksa Sõjahaudade Hoolde Rahvaliiduga (SSHRL) leping vastavate tööde tegemiseks Eestis ja uurimisluba ka muinsuskaitseametilt. Siiski heidab Meelis Kivi tööde tegijatele ette koguni hauarahu rikkumist ning seda, et säilmeid ei koheldud vajaliku austusega. Tema näeb, et pigem peaks niivõrd suur matmispaik olema tähistatud ja kontrolli all ja et ümbermatmine ei peakski olema tingimata vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles