Arvamus: Parteid käituvad kui kasiinopidajad

Kaul Nurm
, Vabaerakonna maaelutoimkonna esimees, Tõrva gümnaasiumi vilistlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaul Nurm
Kaul Nurm Foto: Erakogu

Kasiinotööstus on rajatud tõenäosusteooriale, mille alusel pikas perspektiivis kasiino alati võidab. See muidugi ei välista, et ühel õhtul võib ka klient väljuda kasiinost kopsaka võidusummaga. Samale põhimõttele on kartelliparteid üles ehitanud ka Eesti poliitsüsteemi, milles valimisliitude edu on pigem juhus, süsteemivastane erand, sest kõik võidueelised on seadustatud just võimuerakondade kasuks. Milles siis asi?

Esmalt meenutagem, et 2002. aastal üritas Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioon ning 2005. aastal ka IRLi ja reformikate valitsus valimisliidud Eestis üldse keelustada. Põhjendusteks toodi, et «metsikud» ei kanna vastutust oma valijate ees.

Kartelliparteide tegelik motiiv oli ja on määrata omavalitsustesse enda esindajad ja sekkuda kohalikku elukorraldusse, rikkudes sellega sageli ka omavalitsuste autonoomiat. Selline mõttelaad on pärit nõukogude ajast, kui kommunistlik partei kuulutas ennast rahva auks, mõistuseks ja südametunnistuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles