Kits hukkus kokkupõrkes sõidukiga

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Sigrit Säinas

Eile, 26. oktoobri õhtul kella 18.27 ajal sai politsei teate, et Valga–Uulu maantee 10. kilomeetril Hummuli vallas juhtus liiklusõnnetus. Sõiduauto Volkswagen Golf, mida juhtis 69aastane mees, sõitis otsa ootamatult teele hüpanud metsloomale. Kokkupõrke tagajärjel paiskus kits teekraavi ning hukkus.

Sõiduauto juht õnnetuses viga ei saanud, küll aga sai kahjustada tema sõiduki esituli ning parempoolne esitiib. Kuna autojuht oli ise juhtumisi jahimees, korraldas ta ise metslooma äratoimetamise maanteelt, lisaks teatas mees juhtunust ka keskkonnainspektsioonile.

Valga vanemliikluspolitseinik Kaimar Karm tõdes, et paraku ei ole metsloomaga kokkupõrke vältimiseks ühtegi head kindlat retsepti. «Sõidukijuhid peavad olema eriti tähelepanelikud kohtades, mis metsloomade hoiatusmärgiga tähistatud. See tähendab, et sõidukiirust võiks alandada. Nii jõuab looma märganuna veel pidurdada,» selgitas Karm

Samas ei ole kõik metsloomade ülekäigurajad liiklusmärkidega tähistatud. Sellisel juhul tuleb meeles pidada, et suurem võimalus kitse kohtamiseks maanteel on õhtust südaööni või siis hommikul päiksetõusust keskhommikuni.

Arvestada võiks sellegagi, et kui tee kõrval üht looma näete, tasuks juba hoogu maha võtta. Karjas võib olla hulk loomi ning jälgides ühe tegevust ei pruugi te märgata, et hoopis mõni teine peidusolevatest teele on jooksmas.

«Sage viga on, et kui loom jõuab auto eest tee ületada, siis annab juht signaali, loom ehmub ning püüab põgeneda. Kusjuures kõige turvalisemaks peab ta rada, mida mööda tuli ehk teisisõnu, ta jookseb tagasi auto ette,» rõhutas Karm.

Ta toonitas, et märgates teel looma, tuleb võtta kiirus maha, lülitada ohutuled sisse ning jälgida hoolega, ega ühele loomale järgne ülejäänud karja. «Siit soovitus ka teistele autojuhtidele: kui näete enda ees teel sõitmas ohutuledega sõidukit, tuleks püüda aru saada, ega ees pole metslooma. Vastasel juhul pannakse möödasõidul iseennast suuremasse ohtu,» rääkis politseinik.

Hukkunud ulukitest tuleb teatada keskkonnainspektsiooni telefonil 1313. Olenevalt olukorrast saavad nemad kaasata vajadusel appi ka päästjad, kohaliku jahiseltsi või omavalitsuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles