Õpetajad ja nõustajad käisid omamoodi õppepäeval

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää vallas asuv Väike-Trommi turismitalu püüab pilke kenade hoonete ja kaunilt kujundatud ümbrusega.
Otepää vallas asuv Väike-Trommi turismitalu püüab pilke kenade hoonete ja kaunilt kujundatud ümbrusega. Foto: Sirje Lemmik / Valgamaalane

Valgamaa Rajaleidja keskus koostöös Keeni põhikooli õpetaja Saima Telliga korraldas maakonna koolide karjääriinfost huvitatud õpetajatele õppekäigu nelja Otepää piirkonna ettevõttesse.

Väljasõit sai teoks koolivaheaja teisel päeval, 25. oktoobril. Päeva peamine eesmärk oli pakkuda pedagoogidele mõtteainet ametitest ja töökohtadest ning saada ettevõtjatelt teada, mida nad tänapäeva noortelt ootavad.

Esimene külastuskoht oli Otepää vallas asuv Väike-Trommi turismitalu. «Karjääripäev algas turismitalu kaminaruumis soojalt – perenaine oli kaminasse tule teinud ja köögis kohvi valmistanud, kohvikõrvaseks meie endi toodud soojad pirukad,» rääkis Valgamaa Rajaleidja keskuse karjääriinfo spetsialist Tuuli Mekk. «Väike-Trommi perenaine tutvustas turismivaldkonna rõõme ja muresid, arenguid ja plaane tulevikuks.»

Järgmisena võttis seltskonna vastu UPM Kymmene Otepää AS – üks maakonna suurimaid ettevõtteid. Ettevõtte tegemistest andis ülevaate tegevjuht Ando Jukk. «Personalipoliitikast anti väga hea ülevaade, mida oli ka koolitöötajatel hea kuulata – mis on tööandja silmis oluline, peamine sõnum noortele. Pärast külastati ka ettevõte tootmisruume, mis oli põnev kogemus,» lisas Mekk.

Edasi viis tee Otepääl asuvasse kaltsu- ja lõngavaipade tootja Oteks ASi ruumidesse. Firmat tutvustas selle juht, kes rääkis aegade jooksul aset leidnud muudatustest, arengutest ja tulevikumõtetest. Pärast küsimusteringi viidi külalised tööstusruumidesse, kus valmivad vaibad ja käsitööpaelad.

«Otepää talispordimuuseumis ootas meid ees muuseumi juht Jana Mae, kes andis ülevaate talispordiga seotud valdkonnast. Hea võimalus oli näha ka kogu Tehvandi keskuse võimalusi – konverentsiruume, ajakirjanike bokse ja palju muud,» sõnas Mekk.

Rajaleidja keskuse karjäärinõustaja Jelena Kalames, kes samuti väljasõidul osales, leidis ringkäigult nii mõndagi kõrva taha panna, näiteks seda, et noorte juhendajal tuleb toetada oskust koostada tööle kandideerimise dokumente, et suurendada noore võimalusi olla tulevase tööandja silmis nähtav.

«Otepää vineeritehase personalitöötaja sõnumid olid veel, et noor näitab enda suhtumist praktikal olles ning aktiivsus ja huvi töötamise vastu avaldavad tööandjale muljet – väga lihtne ja loogiline tõdemus. Kui noor tuleb praktikale vaid selleks, et tunnistusele linnukest saada, on tal raske motivatsiooni leida. Eesti on piisavalt väike, et praktika kaudu alustada esimest edukat töölendu,» sõnas Kalames.

Valga põhikooli matemaatikaõpetaja, 9. klassi klassijuhataja Karin Kütimets jäi ringkäiguga igati rahule.

«Päev oli väga hästi läbi mõeldud. Sain kinnitust, et õpilastele võikski näidata erinevaid ettevõtteid, et nad saaksid ettekujutuse reaalsest töömaailmast. Ametikohti peab ise nägema, et otsustada, kas midagi sellist sobiks või mitte. Vineeritehases või lõngavabrikus töötamine nõuab inimeselt teatavat rutiinitaluvust, puhketalu pidamine organiseerimist. Oli tõeliselt hariv, samas tavalisest täiesti erinev õppepäev,» sõnas Kütimets.

Päeva kokkuvõttes ja aruteluringis kavandati juba uut kohtumist, mis võiks aset leida kevadisel koolivaheajal. Tuuli Meki kinnitusel pidasid osalejad ringkäiku igati kasulikuks ning õpetajad said häid mõtteid ja kontakte oma igapäevatööks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles