Halloween - mis püha see on ja kust tulnud?

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ei tea kuidas püha endaga, aga kõrvitsalaterna meisterdamine Halloweeni puhul on meil küll levinud.
Ei tea kuidas püha endaga, aga kõrvitsalaterna meisterdamine Halloweeni puhul on meil küll levinud. Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Halloween pühana, mis on eriti populaarne Põhja-Ameerikas, hakkas Eestis, nagu ka muudes Euroopa maades levima 1980. aastate lõpupoole. Kuigi teda siin-seal ikka tähistatakse, eriti noorte seas, ei ole teda pühana päriselt omaks võetud.

Halloween on 31. oktoobri öö vastu 1. novembrit. Mida siis see meie jaoks suhteliselt uus komme siiski tähendab ja kus on selle juured - selle kohta leiab kasvõi internetiallikatest mõndagi huvitavat. Püha langeb kokku läänekristliku pühakutepäevaga. Ajaloolaste arvates on selle juured tõenäoliselt paganlikes keldi rituaalides.

Halloween on lühenenud nimetusest pühakutepäeva laupäev (All Hallows' Even, Hallow - vanainglise keeles pühak). Halloween on tänu oma pikale ajaloole kombinatsioon paljudest traditsioonidest, millest tähtsamad on vana keldi püha Samhain, pühakutepäev ja hingedepäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles