Valga koolinoored soovivad kergendada laopidajate tööd

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel toimus koolitusprogrammi Samsung Digi Pass noortel järjekordne seminar.
Nädalavahetusel toimus koolitusprogrammi Samsung Digi Pass noortel järjekordne seminar. Foto: Samsung Digi Pass

Sügisel sai alguse koolitusprogramm Samsung Digi Pass, mille eesmärk on aidata Eesti noortel valmistuda tulevaseks töökohaks.

«Programmi jooksul arendab oma digioskusi ligi 30 kutsekoolide õpilast üle Eesti, kelle hulgas ka kolm innukat ja hakkajat Valga kutseõppekeskuse õpilast. Programmi ajal töötavad osalejate meeskonnad ja mentorid välja eriprojektid digitaalvaldkonnas ning arendavad oma digitaalseid ja sotsiaalseid oskusi,» rääkis Tallinna Ülikool teaduskommunikatsiooni spetsialist Kerli Onno.

Nutikad logistikud Valga kutseõppekeskusest Paulina Sugrova, Karen Kljopov ja Tanel Aavistu plaanivad luua mobiiliäpi, mis aitab lihtsustada ettevõtete ladudes tehtavat igapäevatööd.

«Loodav programm oskab skäneerida toote triipkoodi ning loob kaupadest andmebaasi. Süsteem leiab ise sellele laos õige koha, kust seda hiljem kõige mugavam kätte saada. Mis kõige olulisem – programm tuletab meelde toote realiseerimisaega, mis vähendab riknenud toodete arvu laos,» selgitas Onno.

Idee tuli noortel, mõeldes laopidajate igapäevatöö peale. «Olles ise hetkel praktikal, võime kinnitada, et selline programm oleks väga vajalik, isegi väikeettevõtetele. Kui ettevõttes toimub kõik paberi peal, on väga raske keskenduda arvutamisele ja tekivad vead,» sõnas meeskonna juht Paulina Sugrova.

Ta lisas, et taoline programm aitaks  tööd kiirendada, minimaliseerida vigade arvu ja võimaldaks laopidajal keskenduda tähtsamale – laotöö kontrollimisele. See tõstaks omakorda ettevõtte efektiivsust ja tooks rohkem tulu, mis on igale ettevõttele oluline.

Noortele õpetatakse lahenduse loomise käigus digitaalseid kompetentse, sealhulgas veebisisu loomist ja jagamist, tehnoloogia abil suhtlemist ning andmete hindamist. Lisaks arendatakse sotsiaalseid oskusi, mis on vajalikud igas ametis – meeskonnatöö, probleemide lahendamine, loovus, otsuste tegemine.

Paulina Sugrova sõnas, et programmis antakse meeskonna projektile uusi ideid ja võimalusi, aidatakse hoolitseda oma digikuvandi eest ning õpetatakse internetis turvalisemalt käituma.

Et omandada tõelist töökogemust ja proovile panna erialavalik, saavad tublimad võistkonnad võimaluse osaleda ühekuulisel praktikal Samsung Electronics Balticsis ja oma eriala juhtivas ettevõttes Eestis. Kolm parimat meeskonda võidavad virtuaalreaalsuse prillid, et luua oma koolile imelisi lahendusi.

Programmi läbijad saavad esimesed Samsungi digipassid, mis on online-tõestus tulevasele tööandjale värskelt omandatud oskustest ja kogemustest.

Programmi partnerid on Tallinna Ülikool, Noorteühenduste Liit, UNESCO Eesti rahvuslik komisjon, Euroopa Komisjon, Kutsekoda ning haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles