Juhtkiri: Vaikiv nõusolek?

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Paljud meist mäletavad, kuidas Nõukogude ajal oli valimaskäimine kohustuslik – seda hoolimata sellest, et sisuliselt polnudki tegu valimiste, vaid nõukogudeliku näitemänguga. Pärast raporteerisid partei ja valitsus üle 90 protsendi ulatunud osalusprotsendist.

Eesti Vabariigis oleme harjunud pidama normaalseks, kui valimistest – sedapuhku jutumärkideta – võtab osa umbes 60 protsenti hääleõiguslikest inimestest. Näiteks mullustel Riigikogu valimistel oli osalusprotsent 64,2, sealhulgas Valgamaal 56,9.

Nendegi numbrite taustal mõjub ehmatavana see, kui vähe oli neid inimesi, kes maakonna viie omavalitsuse – Valga linna ning Karula, Taheva, Tõlliste ja Õru valla – ühinemisteemalisel rahvaküsitlusel eelmisel nädalal arvamust avaldasid. Neid oli vaid 2,4 protsenti inimestest, kes selles küsimuses arvamust avaldada said.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles