Egeri järve kaldalt universumi sügavusteni

Taavi Niittee
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronoom Jaan Einasto panust täheteaduse arengusse on raske üle tähtsustada. Oma päriskodus Egeri talus tegeleb ta puhkamise kõrval endiselt teadustööga.
Astronoom Jaan Einasto panust täheteaduse arengusse on raske üle tähtsustada. Oma päriskodus Egeri talus tegeleb ta puhkamise kõrval endiselt teadustööga. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Holdre küla serval, pisikese Egeri järve kaldal asub samanimeline talu, mida peab oma päriskoduks üks tuntumaid Eesti täheteadlasi – akadeemik Jaan Einasto.

Ennast vähegi astronoomiahuviliseks pidavale inimesele ei saa Einasto nimi kuidagi võõras olla. Tuleva aasta alguses 89aastaseks saav astrofüüsik oli maailmas esimeste teadlaste seas, kes galaktikate liikumisi uurides põrkus salapärase tumeaine* probleemiga. Teda peetakse ka üheks universumi kärjetaolise struktuuri** esmaavastajaks.

Suure osa oma elust nii Eesti kui välismaa ülikoolides ja observatooriumides õppinud ja õpetanud mehe sõnul on aga just Egeri talu paik, kus ta on veetnud oma parimad aastad. Nimelt sündis seal Einasto ema ning praktiliselt kõik noore poisi suved möödusid taluõel ringi joostes või järvel paadiga sõites.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles